Лактация. Грижи за млечните жлези

Published on: 09.03.2012

Промени в млечните жлези по време на Бр

През време на Бр гърдите достигат своето пълно морфологично развитие. Решаваща роля за това имат плацентарните хормони (естрогени, прогестерон, плацентарен лактоген – STH). След ML ІІ гърдите нарастват за сметка на жлезния паренхим. Увеличава се кръвната циркулация. Под кожата прозират кръвонапълнени вени. Още тогава от зърното може да се изцеди оскъдно количество – colastrum – гъст бледожълт секрет. В края на бременността коластра се отделя и спонтанно.

Високите нива на естрогените потискат отделянето на пролактин. След раждането нивото на естрогените пада естрогените и започва лактогенезата. В потвърждение на тази теза е и факта, че при задържани плацентарни части лактация няма.

Лактогенеза

Основен хормон отключващ лактогенезата е пролактина. Други – глюкогортикоиди, тироксин, инсулин.
Най-ефикасното средство за стимулиране на лактогенезата е редовното евакуиране на млякото от гърдата чрез сукане или изцеждане.

Галактопоеза

За поддържане на млечната секреция значение имат общото психическо и физическо състояние, хранене и прием на течности.

Дразненето на мамилите води до  рязко увеличаване на налягането в тях, което се дължи на отделяне на окситоцин от неврохипофизата. Плачът на бебето, също по условнорефлекторен път увеличава секрецията на окситоцина.

В първите 2-3 дни се отделя предимно коластра: богата на белтък, Вх, масти, соли, Агени и Атела. 3-4 ден започва отделянето на мляко. Гърдите силно набъбват, причиняващо разпъваща болка и лек фебрилитет. Първоначално се отделя около 200–300 ml/ 24h, а
на 3-4 месец до 800 – 1200 ml / 24h. При прекъсване на кърменето за 2-3 дни настъпват промени в гърдите свързани със задръжка на мляко. Гърдите стават плътни и болезнени.

Грижи за гърдите

  • да се носи сутиен
  • да се профилактира образуването на рагади
  • преди кърмене – измиване
  • 20 -30 мин след кърмене – изцеждане

 

Share this