Хигиена на почвата. Влияние върху здравето

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Определение

Повърхностният слой на земната кора, сформиран от съвместното действие на климата, растителноста и почвените организми. Има различна дълбочина (до 10км). Важно звено в кръговрата-на беществата (хранителни, химични елементи, вода).

Състав

  • Механичен
    • Твърда – едрозърнести (чакъл, пясък) и дребнозърнести (глина, торф)
    • Течна – почвена влага – чрез атмосферни и грунтови води, 20% за едрозърнеста и 80% глинеста
    • Газообразна – почвен въздух – намира се в постоянен обмен с атмосферния, но се различава от него ( до 15% СО2 и 5% О2 + амоняк, метан, сероводород)
  • Физични качества
    • порьозност, водоемкост, капилярнoст, хигроскопичност, изпаряемост
    • добра аерация, рохкостserver17.host.bg и сухост на едрозърнестите
  • Темература
    • зависи от микроклимата
    • сухата, тъмна и богата на хумус почва – загрява се по-трудно, дневни колебания до 1 м, а сезонни до 25м
    • значение има дълбочината, до която замръзва почвата през зимата – заради основите на сградите, водопроводни и канализационни системи (за България 0.5 м)
  • Химичен състав
    • определя се от естествените процеси, от внесени вещества и замърсяване
    • съдържа всички открити до сега елементи
    • недостигът и излишъкът може да доведе до ендемични (биогеохимични) заболявания (гуша, кариес)
  • Микроорганизми и паразити
    • на 1г почва приблизително 100 000 микроорганизми, до 1 млд ако е замърсена
    • Сапрофити
      • Минерализиращи – аеробни и анаеробни, спороносни и неспороносни
      • Окислителни – аероби
        • Нитрифициращи – Nitrosomonas, Nitrobacter- амоняк до нитрити и нитрати
        • Сулфатни: сероводород в сулфат
        • Фосфатни- белтъци до фосфати
        • карбонатни
      • Синтез на хумус
      • Минерлизиращи и окислителни – спомагат за самоочистване на почва
    • Патогенни
      • Постоянни – Clostr. perfringens, Clostr.tetani, B. аntracis (до 35 години); гъби и плесени
      • Временни: TBC, HAV, туларемия, бруцелоза
      • Геохелминтози: аскариодоза, трихоцефалоза, анкилостомидоза

Замърсяване

  • почти всички почви да се разглеждат като потенциално замърсени с пестициди  и торове (нитрати).
  • полиароматни въглеводороди и полихлорирани бифеноли
  • около промишлените предприятия – Pb, As, Cо в радиус 5-10 км; биоакумулация в корените – нарушават естествените процеси в почвата и влияят на човека

Показатели за здравна оценка на почвата

Физични
  • размер на почвените частици
  • порьозност
  • водоемкост
  • въздушно съдържание
Химични
  • Азот, амоняк / нитрати, нитрити – показател за минерализирана / неминерализирана органична материя
  • Санитарно число
    • почвен белтъчен азот (хумус) / органиен азот или
    • минерализиран / общ азот
      • над 0.7 – силно замърсена почва
      • 0.7 – 0.85 – средно замъсена почва
      • 0.85 – 0.98 – слабо замърсена почва
      • под 0.98- практически чиста почва
  • Пестициди, изкуствени торове, тежки метали
  • Основни количествени показатели
    • Транслокационен – способността на химичните вещества да преминават от повърхността на почвата към корените на растенията  до зелена маса
    • Миграционен въздушен – способността на химичните веществада преминават от повърхността на почвата към въздуха
    • Миграционен воден – с пособността на химичните вещества да преминават от повърхността почвата към подземните грунтови води
    • Общосанитарен – концентрацията на токсични вещества трябва да осигорява нормално съществуване на биоценозата
  • Организми – индикатори: лишеи, иглолистни, дъждовни червеи
Бактериологични
  • Коли, Ентерооки, клостридии – микробно замърсяване
  • Микробно чиско ( всички) – за органично замърсяване
  • Коли титър и Cl.perfringens

    • изразява количеството вода (изразено в куб.см.) в което се открива една бактерия
      • под 1 = чиста
      • 1-0.01 = слабо замърсена
      • 0.01-0.001 = средно замърсена
      • над 0.0001 = силно замърсена

Влияние върху здравето

  • ендемични заболявания ( гуша, кариес)
  • патогенни микроорганизми
  • натравяния

 

Share this