Вода
- физиологични, хигиенни, битови и стопански нужди
- нараства потреблението, намаляват запасите
- актуални водоснабдителни норми за питейно-битови нужди
- 200-240 л/дневно за един обитател на жилищни сгради, мах 20-25 л/час
- 115-240 л/дневно на болнично легло в болница, 13 л/пациент извънболично
- 20 л/девно за учащ
- 25-45 л/девно за работещ в производствени и селскостопански сгради
- 97% морска, 3% прясна
- в зависимост от валежи – зони
- влажна
- аридна (суха)
- полуаридна (полусуха)
- неравномерно разпределение – „воден глад” за 1/3 от населението
Здравно значение
- Инфекциозни заболявания
- разпространение на: холера, тиф, паратиф, чума, лептоспироза, полиомиелит, епидемичен хепатит А, сап, туларемия, бруцелоза, балантидаза, ламблиаза, шистозомиаза, аскариоза, дракункулоза, ооцисти
- зависят от условията за развитие, разреждането и самоочистването, от фито- и зооопланктона, от устойчивостта на микроорганизмите
- холера и тиф – преживяват приблизително 100 дни
- Неинфекциозни заболявания: ендемични, биогеохимични
- намичат се в йонно състояние, което улеснява усвояваненето
- Zn – за карбоанхидраза, Mn -за аргиназа, Co за вит В12
- при високо съдържание на Мо и ниско на Cu – “молибденова подагра”- нарушена пуринова обмяна
- при високо съдържание на Str и ниско на Са – „стронциев рахит”
- F – при намалено съдържание – кариес, а при високо – остеосклероза, калцификация на ставни връзки
- Ендемична гуша – при ниско съдържание на I
- високо съдържание на NaCl – артериална хипертония
- нитрити
- убиват Cl.botulini – използват се за консерванти
- метхемоглобинемии
- диспепсии деца и бременни
- при високо твърдост: бъбречно-каменна болест
- канцерогени
Здравни изисквания към питейната вода
- Наредба №9 от 2001г
- да бъде чиста, да не съдържа микроорганизми, паразити, химически, радиактивни замърсители
- Минимални изисквания за микро и химични показатели – коли титър микробно число
- взимане на проби
- от кранче (при изградена ВиК мрежа)
- от изтичане от цистерна
- от опаковките, в които се продава
- от места, където се използва за хранително-вкусова промишленост
Мониторинг
- Постоянен
- химични: активна реакция (pH= 6,5-9,5), Al, амониев йон, електропроводимост, Fe, Mn,нитрати, нитрити, остатъчен свободен Cl
- органолептични: цвят, мирис, вкус, мътност
- Микробиологични
- коли-форми ( 0/100мл)
- Cl. perfringens
- Pseudomonas aeroginosa
Коли-титър е показател за оценка на бактериологичния състав на водата. Изразява количеството вода (изразено в куб.см.), в което се открива една бактерия Bacterium coli. Използва се за установяване на санитарното състояние на водата и за измерване на риска от заразяване с патогенни бактерии, попадащи във водоизточниците чрез непречистени битово-фекални води. Колкото по-голям е коли-титърът, толкова по-чиста е водата. Аналогичен показател е коли-индексът, като зависимостта между двата показателя може да се изрази с формулата: Коли-титър = 1000/коли-индекс.
- Периодичен – всички индикаторни показатели
- химични
- активна реакция
- Al
- амониев йон
- електропроводимост
- Fe (повишава се при недобро почистване на разервоара)
- Mn
- нитрати (до 50 мг/л) и нитрити (до 0,5 мг/л) – нетрайни- говорят за скорошно замърсяване, органичен произход, неправилто торене
- Са и Mg (до 12 мгЕ/л) определя твърдостта на водата
- Zn и Cu (водопроводи)
- остатъчен свободен Cl
- органолептични
- цвят(хумус, Fe, Mn, Cl)
- мирис (фито-, зоопланктон, петрол)
- вкус
- мътност
- Микробиологични – коли-форми, Cl. perfringens, Pseudomonas aeroginosa, микробно число
- Пермангантна окисляемост: 5мг кислород/л – наличие на лесно окисляваща се органична материя във водата
- химични
- Хидробиологичен
- извън наредба 9
- показват характера на водоизточника за дълъг период от време
- Речни, язовирни и други води и тяхнната способност за самоочистване
Здравен риск
Здравен риск е вероятност за поява на неблагоприятни последици и несигурност, свързана с възникване, размер и момент на изява.
- Условия за риск: източник на риска, експозиция на популация и причинна връзка
- проследяват се отделните звена на всяко водоснабдяване
- водни ресурси и тяхната охрана
- система на водоснабдяване, пречистване и дезинфекция
- резервоари за вода
- разпределителна система
- здравно състояние на населението
- Риск
- зависи от присъствие и концентрация на патогенни микрооранизми
- да се изясни причината за тяхното присъствие (геогенно или антропогенно)
- да се определят максималните стойности – нива, които не притежават нежелани здравни последици при ексозиция
- използват се математически модели с непосредствена практическа стойност
- концепции за „приемлив дневен прием” и „приемлив риск”
- Нормирани вещества са
- акриламид
- арсен
- бензен
- бромати
- винилхлорид
- полициклични ароматни въглеводороди
—