Вода – хигиенно и екологично значение

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Вода

  • физиологични, хигиенни, битови и стопански нужди
  • нараства потреблението, намаляват запасите
  • актуални водоснабдителни норми за питейно-битови нужди
    • 200-240 л/дневно за един обитател на жилищни сгради, мах 20-25 л/час
    • 115-240 л/дневно на болнично  легло в болница, 13 л/пациент извънболично
    • 20 л/девно за учащ
    • 25-45 л/девно за работещ в производствени и селскостопански сгради
  • 97% морска, 3% прясна
  • в зависимост от валежи – зони
    • влажна
    • аридна (суха)
    • полуаридна (полусуха)
  • неравномерно разпределение – „воден глад” за 1/3 от населението

Здравно значение

  • Инфекциозни заболявания
    • разпространение на: холера, тиф, паратиф, чума, лептоспироза, полиомиелит, епидемичен хепатит А, сап, туларемия, бруцелоза, балантидаза, ламблиаза, шистозомиаза, аскариоза, дракункулоза, ооцисти
    • зависят от условията за развитие, разреждането и самоочистването, от фито- и зооопланктона, от устойчивостта на микроорганизмите
    • холера и тиф – преживяват приблизително 100 дни
  • Неинфекциозни заболявания: ендемични, биогеохимични
    • намичат се в йонно състояние, което улеснява усвояваненето
    • Zn – за карбоанхидраза, Mn -за аргиназа, Co за вит В12
    • при високо съдържание на Мо и ниско на Cu – “молибденова подагра”- нарушена пуринова обмяна
    • при високо съдържание на Str и ниско на Са – „стронциев рахит”
    • F – при намалено съдържание – кариес, а при високо – остеосклероза, калцификация на ставни връзки
    • Ендемична гуша – при ниско съдържание на I
    • високо съдържание на NaCl – артериална хипертония
    • нитрити
      • убиват Cl.botulini – използват се за консерванти
      • метхемоглобинемии
      • диспепсии деца и бременни
    • при високо твърдост: бъбречно-каменна болест
    • канцерогени

Здравни изисквания към питейната вода

  • Наредба №9 от 2001г
  • да бъде чиста, да не съдържа микроорганизми, паразити, химически, радиактивни замърсители
  • Минимални изисквания за микро и химични показатели – коли титър микробно число
  • взимане на проби
    • от кранче (при изградена ВиК мрежа)
    • от изтичане от цистерна
    • от опаковките, в които се продава
    • от места, където се използва за хранително-вкусова промишленост
Мониторинг
  • Постоянен
    • химични: активна реакция (pH= 6,5-9,5), Al, амониев йон, електропроводимост, Fe, Mn,нитрати, нитрити, остатъчен свободен Cl
    • органолептични: цвят, мирис, вкус, мътност
    • Микробиологични
      • коли-форми ( 0/100мл)
      • Cl. perfringens
      • Pseudomonas aeroginosa

Коли-титър е показател за оценка на бактериологичния състав на водата. Изразява количеството вода (изразено в куб.см.), в което се открива една бактерия Bacterium coli. Използва се за установяване на санитарното състояние на водата и за измерване на риска от заразяване с патогенни бактерии, попадащи във водоизточниците чрез непречистени битово-фекални води. Колкото по-голям е коли-титърът, толкова по-чиста е водата. Аналогичен показател е коли-индексът, като зависимостта между двата показателя може да се изрази с формулата: Коли-титър = 1000/коли-индекс.

  • Периодичен – всички индикаторни показатели
    • химични
      • активна реакция
      • Al
      • амониев йон
      • електропроводимост
      • Fe (повишава се при недобро почистване на разервоара)
      • Mn
      • нитрати (до 50 мг/л) и нитрити (до 0,5 мг/л) – нетрайни- говорят за скорошно замърсяване, органичен произход, неправилто торене
      • Са и Mg (до 12 мгЕ/л) определя твърдостта на водата
      • Zn и Cu (водопроводи)
      • остатъчен свободен Cl
    • органолептични
      • цвят(хумус, Fe, Mn, Cl)
      • мирис (фито-, зоопланктон, петрол)
      • вкус
      • мътност
    • Микробиологични – коли-форми, Cl. perfringens, Pseudomonas aeroginosa, микробно число
    • Пермангантна окисляемост: 5мг кислород/л – наличие на лесно окисляваща се органична материя във водата
  • Хидробиологичен
    • извън наредба 9
    • показват характера на водоизточника за дълъг период от време
    • Речни, язовирни и други води и тяхнната способност за самоочистване

Здравен риск

Здравен риск е вероятност за поява на неблагоприятни последици и несигурност, свързана с възникване, размер и момент на изява.

  • Условия за риск: източник на риска, експозиция на популация и причинна връзка
  • проследяват се отделните звена на всяко водоснабдяване
    • водни ресурси и тяхната охрана
    • система на водоснабдяване, пречистване и дезинфекция
    • резервоари за вода
    • разпределителна система
    • здравно състояние на населението

 

  • Риск
    • зависи от присъствие и концентрация на патогенни микрооранизми
    • да се изясни причината за тяхното присъствие (геогенно или антропогенно)
    • да се определят максималните стойности – нива, които не притежават нежелани здравни последици при ексозиция
    • използват се математически модели с непосредствена практическа стойност
    • концепции за „приемлив дневен прием” и „приемлив риск”
    • Нормирани вещества са
      • акриламид
      • арсен
      • бензен
      • бромати
      • винилхлорид
      • полициклични ароматни въглеводороди

 

 

Share this