Водоснабдяване на населените места
Води – видове
- атмосферни (сняг и дъжд)
- значение за обезводнени и сухи райони
- ниско минерализирани – за да се минерализира се поставя пясък и мек варовик
- повърхностни (реки,езера,язовири)
- слабо минерализирани
- нерядко значително органично и бактериално замърсени – задължително се пречистват и обеззаразяват
- подземни (естествени извори, шахтови и тръбни кладенци, дренажни плитки и дълбоки водоизточници)
- минерализирана вода с различно количество и състав
- често бактериологичните характеристики не отговарят на условията
- качествата зависят от дълбочината и от земите в съседство
Системи за водоснабдяване
- Централно
- по удобно за поддръжка и контрол, но при заразяване се застрашават големи групи от населението
- за да се пусне в експлоатация, трябва се дезинфекцира
- да се строи над канализационните тръби
- Местно
- кладенци – шахтови или тръбни
- несъвършенна и несигурна система
Пречистване на водоизточниците – методи
- Коагулация – с цел да улесни утаяването, третира се с алуминиев и железен сулфат
- Утаяване – утаяват се грубо диспергираните и коаголиралите флокули
- Филтриране- улавят се най-малките неразтворени и неутаени частици посредством бавни (15-40 дни) , бързи (12-24ч) и свръхбързи ( 20-60 м3/час) пясъчни филтри
- обезжелезаване, обезманганване, аериране, омекотяване, флуориране, дефлориране, обезсоляване,
- подобряване на биологични качества, махане на синьо-зелени водорасли
Обеззаразяване на водоизточниците
Цели недопускане на епидемични взривове от воден произход
Химични методи
- Хлориране
- Cl газ – за централно, Cl вар (33-35%) или хлорамини за по-малки местни водоизточници
- Механизъм – Cl2+H2O => HOCl + HCl – бактерицидния ефект се дължи на хипохлоритстата киселина
- работната доза ( хлоропотребността) е количеството хлор, необходимо за надеждно обеззаразяване
- Видове хлориране
- обикновенно – 1-1,5 мг/1 л – чисти, питейни води, природно чисти води
- хлориране с повишени дози хлор – 10-20 мг/1 л – замърсени, епидемиологични съмнителни
- двойно хлориране – за повърхностни води и дълги водопроводи
- комбинирано хлориране
- добавя се амоняк – за подобряване на органолептичните свойства
- съставки за удължаване бактерицидният ефект на хлора – UV, озониране
- Фактори, влияещи върху ефективността: pH
- Oстатъчен активен хлор
- свързан – по норма 0.3-0.4 мг/л след 30 мин контакт (например с аминиево йони, които намаляват 100 пъти активността му)
- свободен ( хипохлориста киселина) – индикатор за надежден ефект на обеззаразяването
- Хлоропогъщаемост = вложено – намерено – зависи от органични и неорганични материи във водата
- Озониране
- силен окислител с висок бактерициден ефект (хлороустойчиви вируси, алги, протозои, микрозоопланктон
- подобрява органолептичните свойства
- отстранява Fe и Mn
- разрушава петрол, феноли, пестициди, окислява цианиди
- предварителното озониране унищожава канцерогенните хлорни деривати
Физични
- скъпи
- UV лъчи- 250-260 nm – до 25 м дълбочина, след 1-2 мин унищожава бактерии и спори
- US
Качества и показатели
- прозрачност
- цвят
- окисляемост
- сух остатък
- мътност
- бактериално замърсяване
Санитарна охрана на водоизточниците
Източници на замърсяване
- Фекално-битови води (канализационни)
- Промишлени води
- хранително вкусова промишленост – органични и неорганичнизамърсители, амоняк
- химическа промишленост – киселини, основи, йони, токсини
- машиностоене и металообработване – метали
- нефтопреработвателна промишленост
- хартиено-целулозна промишленост
- Селскостопански води
- пестициди – растения
- микрооргарганизми – животни
Охрана -три пояса
І-ви пояс
- строга охрана
- без външни лица
- периодирен медицински преглед на персонала
- трайна ограда
- забранено противоаерозоли
- залесяване на 500 м(река) и 100м ( язовир) на водоземието и 50 м под него ( зависи и от хидрогеоложки проучвания)
ІІ-ри пояс
- над или около пояс І
- пази от биологични, разпадащи се, разграждащи се и разтворими вещества
ІІІ-ти пояс
- пази от бавно разграждащи се и трудноусвоими вещества
—