•  
  • Статиите
  • Хигиена
  • Организация и условия на труд на здравните работници. Рискови фактори

Организация и условия на труд на здравните работници. Рискови фактори

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Здравни работници

  • лечебни и здравни заведения за инвънболнична и болнична помощ
  • национални центрове по проблеми на общественото здраве
    • НЦООС – национален център по опазване на общественото здраве
    • НЦРРЗ – национален център по заразни и паразитни болести
    • НЦЗИ – национален център по здравна информация
    • РИОКОЗ – регионалин център по опазване и контрол на общественото здраве
    • НЕЛК – национална експертна лекарска комисия

Организация и условия на труд

  • физически
  • умствен
  • организация
  • риск

Рискови фактори

  • биологични агенти – риск инфекции
  • неправилна организация и  нарушения на трудовия процес – прекомерна интензификация
  • ергономия на медицински труд – динамично и статично натоварване
    • 50% от времето в изправен стоеж
    • 16-24%  в крайно неудобно положение (клекнало, с ръце напред)
    • сестрите – само през 21% от времето обслужват болните, 120 пъти сменят положението си и "навъртат" 17км за дежурство
    • 74,5% се оплакват от болки в кръста
  • химични вещества и препарати – над 4 000 химични съединения
    • лаборатория
    • дезинфектанти
    • консервиращи разтвори и бои в патоанатомия
    • анестетици – особенно при отворена система
    • инхалация на аерозоли, токсични газове и дим (изгорели газове от електрокоагулация)
    • алергични реакции
  • електроудар – неправилна манипулация
  • физични и механични уреди
    • наблагоприятен микроклимат
      • прегряващ за хирургия, кухня, пералня
      • повишено атмосферно налягане за планиски спасители
    • шум и вибрации
    • радиация
      • йонизираща – рентгенови, образни (лични предпазни средства)
      • нейонизираща (лазер за операции, UV, IR, ЕМП)
  • конфликти: нападения и наранявания при психиатри, травми при лечение на наркомани
  • разпреление на вредностите по различните специалности

Профилактика

  • оптимизиране на организацията
  • хигиенизиране средата
  • осигуряване и използване на подходящи лични предпазни средства
  • здравно състояние, психо-социален климат и здравословно хранене
  • международна организация на труда (МОТ) от 1919г – Париж – в 1920г – България се присъединява

 

Share this