Нови направления и преспективи пред науката за хранене

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Определения

  • науката за хранене изучава процесите, с които живите организми приемат и преработват храната за поддържане на живота
  • хранене е съвкъпност от биологични процеси, при които организмът приема определни веществава от околната среда, за да поддържа специфичните си енергийни и веществени потребноси

Храни

  • храните са природни продукти, които заедно с кислорода и водата реализират непрекъснатата връзка на човека с жизнената среда
    • макронутриенти – белтъци, мазнини, въглехидрати
    • биоелементи – минерални вещества
    • витамини
    • три основни функции: пластична, енергийна и регулаторна
  • основни нутриенти
    • растителни
      – зърнени, варива, ядки, зеленчуци,
      плодове
    • животински – месо, риба, мляко, яйца
    • мазнини – животински и растителни
    • захари
    • безалкохолни и алкохолни напитки

Науки за храненето

Нутрициология
  • компексна, интердисциплинарна наука за храненето, включва –
    • физиология и патология на храненето
    • лечебно хранене
    • алтернативно хранене
    • храни-лекарства и нутрицептици
    • взаимовръзка храни-лекарства
    • функционални храни
    • кулинарна обработка
    • консервиране
    • технология
    • епидемиология
    • имунология
    • нутригенетика и нутригеномика
    • ортомолекулярна нутрициология
    • икономика
    • социология
    • психология
    • токсикология
    • биологични контаминанти
    • генно модифицирани храни
    • екология
    • хигиенен контрол
    • обществено здраве
  • единна докрина за храненето на здравия, болния и застрашения от заболяване човек
Нутригенетика
  • уникален метаболизъм на всеки човек към приетата храна
  • изясняване взаимоотношенията генотип – хранене – заболяване. Изследва:
    • стеарил Со-А десатураза и процеса на липогенеза
    • омега-3-МК и циклооксигеназния ген СОХ2
Нутригеномика
  • връзка храна – геном на молекулно, клетъчно, органно и системно ниво, „ фетална хипотеза” за хронични заболявания
  • Бременни с високо тегло – захарен диабет тип 2 при децата (расте честотата при нездравословен начин на живот)
  • ниско тегло при раждане и първите 2 години и бързото наддаване след това – сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст
  • нездравословно хранене бременна – високи нива на инсулиноподобен растежен фактор – предава се генетично на плода
  • храна и геном в зряла възраст – рак
    • Япония – бедна на фибри храна
    • Судан – фъстъците
    • Червено месо и рака на ГИТ
Други
  • Oртомолекулярната нутрициология – изучава промените на молекулярно ниво, които предхождат клиничните появи на заболяване, функционални промени на молекулно ниво
  • Протектомика – изучава протеоми – съдържащите се протеини в организма
  • Транскиптомика – изучава по какъв начин експозицията на определена диета променя транскрипцята на някои гени от клетъчния геном
  • Метаболомика – изучава метаболоми – произвежданите метаболити в огранизма
  • Епигенетика – за модификациите на генома, копиращи се в едно следващо клетъчно поколение, които стават в съответствие с начина на хранене

Преспективи

  • стандарти- безопасни горни и долни нива на есенциалните макро- и микронутритиенти
  • „метаболитен подпис”
  • обществено здавеопазване – да се предотвратят мултифакторните заболявания преди клиничната им изява
  • индивидуален риск за дадено заболяване
  • Справяне
    с

    • недохранването
      – по СЗО – 10-15% от населението на планетата гладува, 50% частично недхранване
    • прехранването – метаболитен синдром, жлъчни, бъбречни, сърдечно-съдови заболявания, „дефицит в състояние на изобилие”

Храненето в България

 

Share this