Определения
- науката за хранене изучава процесите, с които живите организми приемат и преработват храната за поддържане на живота
- хранене е съвкъпност от биологични процеси, при които организмът приема определни веществава от околната среда, за да поддържа специфичните си енергийни и веществени потребноси
Храни
- храните са природни продукти, които заедно с кислорода и водата реализират непрекъснатата връзка на човека с жизнената среда
- макронутриенти – белтъци, мазнини, въглехидрати
- биоелементи – минерални вещества
- витамини
- три основни функции: пластична, енергийна и регулаторна
- основни нутриенти
- растителни
– зърнени, варива, ядки, зеленчуци,
плодове - животински – месо, риба, мляко, яйца
- мазнини – животински и растителни
- захари
- безалкохолни и алкохолни напитки
- растителни
Науки за храненето
Нутрициология
- компексна, интердисциплинарна наука за храненето, включва –
- физиология и патология на храненето
- лечебно хранене
- алтернативно хранене
- храни-лекарства и нутрицептици
- взаимовръзка храни-лекарства
- функционални храни
- кулинарна обработка
- консервиране
- технология
- епидемиология
- имунология
- нутригенетика и нутригеномика
- ортомолекулярна нутрициология
- икономика
- социология
- психология
- токсикология
- биологични контаминанти
- генно модифицирани храни
- екология
- хигиенен контрол
- обществено здраве
- единна докрина за храненето на здравия, болния и застрашения от заболяване човек
Нутригенетика
- уникален метаболизъм на всеки човек към приетата храна
- изясняване взаимоотношенията генотип – хранене – заболяване. Изследва:
- стеарил Со-А десатураза и процеса на липогенеза
- омега-3-МК и циклооксигеназния ген СОХ2
Нутригеномика
- връзка храна – геном на молекулно, клетъчно, органно и системно ниво, „ фетална хипотеза” за хронични заболявания
- Бременни с високо тегло – захарен диабет тип 2 при децата (расте честотата при нездравословен начин на живот)
- ниско тегло при раждане и първите 2 години и бързото наддаване след това – сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст
- нездравословно хранене бременна – високи нива на инсулиноподобен растежен фактор – предава се генетично на плода
- храна и геном в зряла възраст – рак
- Япония – бедна на фибри храна
- Судан – фъстъците
- Червено месо и рака на ГИТ
Други
- Oртомолекулярната нутрициология – изучава промените на молекулярно ниво, които предхождат клиничните появи на заболяване, функционални промени на молекулно ниво
- Протектомика – изучава протеоми – съдържащите се протеини в организма
- Транскиптомика – изучава по какъв начин експозицията на определена диета променя транскрипцята на някои гени от клетъчния геном
- Метаболомика – изучава метаболоми – произвежданите метаболити в огранизма
- Епигенетика – за модификациите на генома, копиращи се в едно следващо клетъчно поколение, които стават в съответствие с начина на хранене
Преспективи
- стандарти- безопасни горни и долни нива на есенциалните макро- и микронутритиенти
- „метаболитен подпис”
- обществено здавеопазване – да се предотвратят мултифакторните заболявания преди клиничната им изява
- индивидуален риск за дадено заболяване
- Справяне
с- недохранването
– по СЗО – 10-15% от населението на планетата гладува, 50% частично недхранване - прехранването – метаболитен синдром, жлъчни, бъбречни, сърдечно-съдови заболявания, „дефицит в състояние на изобилие”
- недохранването
Храненето в България
—