Принципи на здравословното хранене
- Енергийна адекватност
- Баланс на основните макронутриенти.
- кг / телесна маса
- като процент от енергийния прием
- По СЗО – разпределение по енергия на основните нутриенти
- белтък – 10-15 %
- мазнини – 15-30%
- НМК – 10% (ненаситени мастни киселини)
- ПНМК-6-10% (полиненаситени мастни киселини)
- омега 6 – ПНМК – 5-8%
- омега 3 – ПНМК – 1-2%,
- трансмастникиселини – 1%
- холестерол – до 300мг
- въглехидрати – 50-65% (добавена захар до 10%)
Оптимален баланс на хранителните продукти – пирамиди
- Категория А – най-богати на есенциални продукти (плодове и зеленчуци)
- Категория Б – внасят есенциални продукти, но са високо калорийни (зърнени храни, варива, ядкови)
- Категория В – почти не съдържат есенциални нутриенти и са силно калорийни (мазнини, захар, алкохол)
- Рапределение
- през деня
- сутрин – 20-25%
- обяд – 40%
- втора закуска – 10%
- вечеря – 30%
- седмично и месечно
- 7 дни – зеленчуци
- 7дни – зърнени храни
- 5-6 дни – мляко и млечни произведения
- 2-3 дни – месо и месни произведения
- 1-2 дни – риба, яйца, варива, вегетариянски
- през деня
Оценка на фактическото хранене
- Медицински контрол – цел- да се внедри здравословно хранене
- дали храненето съответства на физиологичните норми
- какво му е отражението върху здравето
- хранителна плътност
- наличие на есенциални нутриенти / 1000 ccal - биологична стойност – съдържание на есенциални нутриенти
- хранителен режим
- Оценава се:
- енергийна и нутриентна адекватност
- оценка на хранителния режим
- разнообразие и оценка на технологията на приготвяне
- Фактическо хранене – проучване на
храненето в- домакинствата
- при организирани групи
- еднородни групи от обществото (работници, деца, студенти)
- индивидуално + оценка на нутритивното състояние на организма потребности, енергоразход)
- Методи:
- анкетен, тегловен и анкетно-тегловен – 3-4 пъти годишно ( за всеки сезон)
- статистически (за продуктов набор и меню, меню-разкладка)- конкретно разпределение на хранителните продукти по прием и ястия за една седмица
- лабораторен метод – дали дневната дажба задоволява подребностите на този колектив, за енергийността и състава на храната, количеството хранителни вещества се умножава по енергийния еквивалент
—