Белтъци
(протеини, от протеус – първи)
- функции – пластична, каталитична, транспортна, хормонална, защитна, енергийна
- използването им като енергия се увеличава при гладуване (1г=4 ккал)
- качествата им се определят чрез биологичната им ценност = количество задържан азот в тялото, вследствие азотна абсорбция (яйца-85, мляко-84,пшеница-66)
- краен продукт = урея в урината (80%), креатинин, амониеви йони и др.
- при дефицит
- ензимни смущения на клетъчно, тъканно и органно ниво
- мастна дистрофия на черния дроб
- намаляване на имунитет
- квашиоркър
- прехранване
- увеличаване на продуктите на азотния метаболизъм
- високото съдържание на пуринови бази води до увреждане се черния дроб и бъбреците
- АК
- Ароматни – фенилаланин, тирозин, триптофан, хистидин (прекусори на допамин, епинефрин и серотонин)
- Разклонена верига – валин, левцин, изолевцин
- Есенциални: валин (растеж, мускули); левцин; изолевцин; триптофан (вит Б, серотонин); метионин (липотропно, за черен дроб); хистидин (Еr и Leu); лизин (антитела, хормони и ензими); фенилананин (тирозин) + аргинин ( детска възраст)
- потребност(0.8-1.4 гр/кг)
- в зависимост от възраст, тегло
- физическа активност
- при растеж – положителен азотен баланс
- в зряла възраст (18-60г.) – животински= растителни- 10-15% Е;
Мазнини
липиди)
- функции
- енергетична -1г=9ккал
- пластична (кл.мембрана)
- потребност – на ден 15-30%Е (7-10% ненаситени и 0-10% наситени)
- биват
- прости (мастни киселини)
- сложни (фосфолипиди, глюколипиди)
- смесени (стероли, витамини)
- при дефицит – намаляване на телесна маса, потискане на растежа и развитието, дегенеративни промени черен дроб, бъбреци, ЦНС, ектодерма
- при излишък – затлъстяване, нарушена функция панкреаса, черния дроб
- мастните киселини – биват наситени (животински-палмитинова и стеаринова) и ненаситени (растителни)
- наситените- потискат функцията черния дроб, повишен атерогенен риск
- моноенова – слънчоглед, маслини, царевица – широко разпространена
- олеинова – ниско съдържание на холестерол
- полиненаситени – омега – 3 и 4
- нормализират стената на кръвоносните съдове
- повишават имулитета
- значение за утилизацията на мастно разстворимите витамини
- недостигът им води до потискане на растежа и развитието, а изобилието – до натрупване на агресивни токсични продукти
- биологично активни в натурален вид
- линолова и линоленова – прекусори на ейкозанойдите – простагландини и тромбоксан
- трансмастни киселини – печено, пържено, вафли – повишава се риска от сърдечно-съдови заболявания и от неоплазии
- липопротени -за транспорт на триглицеридите
- хиломикрони – VLDL, LDL и HDL
- гликолипиди (глюкоза +с вингомиелин) – клетъчна мембрана, мозък
- фосфолипиди и стероли
- лецитин – хепатопротективно, антихолестеролово – яица, риба, ядки
- стероли – потиска се всмукването на холестерол
- холестерол – свободна и естерифицирана форма
Въглехидрати
- основен енергиен източник (1г=4 ккал) и резерв (гликоген); мин 50% Е; потребностите се увеличават при стрес, преохлаждане
- усвояемост- облекчена дифузия; разгаждат се аеробно (цикъл на Кребс) и анаеробно
- смилаемост:
- бързо – сварени картофи
- бавно – мюсли, варива
- несмилаеми – пълнозърнести, неузрели банани
- при увеличен внос(макс-400г) – линонеогенеза и затлъстяване, потискане на имунобиологична активност
- при намален внос(мин 100г; 4 мг/кг/мин)- липолиза и кетогениза
- монозахариди
- глюкоза – основен – грозде, череши, малини
- фруктоза – резорбира се по-бавно
- галактоза – само при разграждане на млечна захар
- гликемичен индекс- за оценка на непосредствен ефект на глюкозното ниво в кръвта
- олигозахариди
- захароза
- цвекло, захарна тръстика, 99% в рафинирана захар
- при повишен прием – нарушаване на холестеролови обмен, повишаване на гнилостни процеси черва, матеоризъм
- максимум 10% от приетата захар
- лактоза – глюкоза + галактоза
- в млякото
- най-малко сладка, най-малко участва в синтез на МК и холестерол
- малтоза
- в нишестето, което се разгражда по-бавно и не предизвиква алиментарна хипергликемия
- захароза
- полозахариди – комплексни – целулоза, хемицелулоза, пектин
Фибри
баластни вещества)
- водоразтворими
- пектин – ниско и високо естерифициран – образува желе, което в ГИТ увлича холестерол и тежки метали
- хемицелулоза
- слизести
- воднонеразтворими
- лигнин
- целулоза – не се разгражда, стимулира чревната перисталтика
- агар-агар
- при недостиг- затлъстяване, хиперлипидемии, ЗД, коронарна болест на сърцето, холелитиаза, подагра
- 25-30 гр./дневно
—