•  
  • Статиите
  • Хигиена
  • Роля и значение на белтъците, мазнините, въглехидратите. Хранителни фибри

Роля и значение на белтъците, мазнините, въглехидратите. Хранителни фибри

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012


Белтъци

(протеини, от протеус – първи)

  • функции – пластична, каталитична, транспортна, хормонална, защитна, енергийна
  • използването им като енергия се увеличава при гладуване (1г=4 ккал)
  • качествата им се определят чрез биологичната им ценност = количество задържан азот в тялото, вследствие азотна абсорбция (яйца-85, мляко-84,пшеница-66)
  • краен продукт = урея в урината (80%), креатинин, амониеви йони и др.
  • при дефицит
    • ензимни смущения на клетъчно, тъканно и органно ниво
    • мастна дистрофия на черния дроб
    • намаляване на имунитет
    • квашиоркър
  • прехранване
    • увеличаване на продуктите на азотния метаболизъм
    • високото съдържание на пуринови бази води до увреждане се черния дроб и бъбреците
  • АК
    • Ароматни – фенилаланин, тирозин, триптофан, хистидин (прекусори на допамин, епинефрин и серотонин)
    • Разклонена верига – валин, левцин, изолевцин
    • Есенциални: валин (растеж, мускули); левцин; изолевцин; триптофан (вит Б, серотонин); метионин (липотропно, за черен дроб); хистидин (Еr  и Leu); лизин (антитела, хормони и ензими); фенилананин (тирозин) + аргинин ( детска възраст)
  • потребност(0.8-1.4 гр/кг)
    • в зависимост от възраст, тегло
    • физическа активност
    • при растеж – положителен азотен баланс
    • в зряла възраст (18-60г.) – животински= растителни- 10-15% Е;


Мазнини

липиди)

  • функции
    • енергетична -1г=9ккал
    • пластична (кл.мембрана)
  • потребност – на ден 15-30%Е (7-10% ненаситени и 0-10% наситени)
  • биват
    • прости (мастни киселини)
    • сложни (фосфолипиди, глюколипиди)
    • смесени (стероли, витамини)
  • при дефицит – намаляване на телесна маса, потискане на растежа и развитието, дегенеративни промени черен дроб, бъбреци, ЦНС, ектодерма
  • при излишък – затлъстяване, нарушена функция панкреаса, черния дроб
  • мастните киселини – биват наситени (животински-палмитинова и стеаринова) и ненаситени (растителни)
    • наситените- потискат функцията черния дроб, повишен атерогенен риск
    • моноенова – слънчоглед, маслини, царевица – широко разпространена
    • олеинова – ниско съдържание на холестерол
    • полиненаситени – омега – 3 и 4
      • нормализират стената на кръвоносните съдове
      • повишават имулитета
      • значение за утилизацията на мастно разстворимите витамини
      • недостигът им води до потискане на растежа и развитието, а изобилието – до натрупване на агресивни токсични продукти
      • биологично активни в натурален вид
    • линолова и линоленова – прекусори на ейкозанойдите – простагландини и тромбоксан
    • трансмастни киселини – печено, пържено, вафли – повишава се риска от сърдечно-съдови заболявания и от неоплазии
  • липопротени -за транспорт на триглицеридите
  • хиломикрони – VLDL, LDL и HDL
  • гликолипиди (глюкоза +с вингомиелин) – клетъчна мембрана, мозък
  • фосфолипиди и стероли
    • лецитин – хепатопротективно, антихолестеролово – яица, риба, ядки
    • стероли – потиска се всмукването на холестерол
    • холестерол – свободна и естерифицирана форма 


Въглехидрати

  • основен енергиен източник (1г=4 ккал) и резерв (гликоген); мин 50% Е; потребностите се увеличават при стрес, преохлаждане
  • усвояемост- облекчена дифузия; разгаждат се аеробно (цикъл на Кребс) и анаеробно
  • смилаемост:
    • бързо – сварени картофи
    • бавно – мюсли, варива
    • несмилаеми – пълнозърнести, неузрели банани
  • при увеличен внос(макс-400г) – линонеогенеза и затлъстяване, потискане на имунобиологична активност
  • при намален внос(мин 100г; 4 мг/кг/мин)- липолиза и кетогениза
  • монозахариди
    • глюкоза – основен – грозде, череши, малини
    • фруктоза – резорбира се по-бавно
    • галактоза – само при разграждане на млечна захар
    • гликемичен индекс- за оценка на непосредствен ефект на глюкозното ниво в кръвта
  • олигозахариди
    • захароза
      • цвекло, захарна тръстика, 99% в рафинирана захар
      • при повишен прием – нарушаване на холестеролови обмен, повишаване на гнилостни процеси черва, матеоризъм
      • максимум 10% от приетата захар
    • лактоза – глюкоза + галактоза
      • в млякото
      • най-малко сладка, най-малко участва в синтез на МК и холестерол
    • малтоза
      • в нишестето, което се разгражда по-бавно и не предизвиква алиментарна хипергликемия
  • полозахариди – комплексни – целулоза, хемицелулоза, пектин
Фибри

баластни вещества)

  • водоразтворими
    • пектин – ниско и високо естерифициран – образува желе, което в ГИТ увлича холестерол и тежки метали
    • хемицелулоза
    • слизести
  • воднонеразтворими
    • лигнин
    • целулоза – не се разгражда, стимулира чревната перисталтика
    • агар-агар
  • при недостиг- затлъстяване, хиперлипидемии, ЗД, коронарна болест на сърцето, холелитиаза, подагра
  • 25-30 гр./дневно

 

Share this