Храносмилане
- процеси, които разграждат вешествата до способни за всмукване молекули (прости мoнoмери); завършват почти изцяло е лумена на тънкото черво,
- по органи
- Стомах – липаза за мляко и термично обработено нишесте
- Дуоденум – алкална реакция на съдържимото, панкреатични гликолитични и протеолитични ензими (действат в тънко черво), липаза (действа в дуоденум, там се отделят жлъчните киселини)
- Тънко черво – начални етапи на хидролиза от повърхността на ентероцита, микровъси – мембранно храносмилане, гликокаликс с нутритивни и защитни функции, пристенно храносмилане – с ензими от лумен и мембрана на ентероцита
- Дебело черво – запълва се за 24ч, изпразва се пълно за 72ч, абсорбция на вода, минерални соли, жлъчни киселини,витамин В12, въглехидрати
- по нива
- Извънклетъчно
- Мембранно
- Вътреклетъчно
- Ензими
- Водещо панкреатични – адсорбирани: ендохидролази
- Ендопептидази- трипсин, пепсин, химотрипсин – започват хидролиза
- На чревна лигавица (малко) – екзоензими, междинни и крайни продукти:
- карбохидрази: гама-амилаза, лактаза, захараза, малтаза
- аминопептидази, олиго и ди-пептидази (някои са интрамембранно разположени) – завършват хидролиза
- Всмукване
- Водноразтворими – АК, монозахариди, минерални соли, витамини
- Аминокиселини -активно
- Свободни преносители и ензимотранспортни комплекси
- Липиди и въглехидрати – по-проксимално и по-бързо
- Формиране на хиломикрони
- Парацелуларен и интрацелуларен транспорт
- Белтъците – недоизяснен механизъм
Оценка усвояемост
- количество постъпило стомаха – количество отделено фецес / коичество постъпило в стомах х 100
- за белтъци – 90-98%
- за мазнини – зависи от точката на топене – максимална при 37 С – 98%
Основни типове храносмилане
- Клетъчно
- Мембранно- микровъсиално, интрамембранно и постмембранно
- Интрацелуларно (т.е. вътре в клетките) – цитоплазматично и лизозомално
- Извънклетъчно
- луменално
- пристенно (има адсорбирани и собствени инзими, които разграждат до олигомери) – слизесто и гликокаликсно
- интерцелуларно (т.е. между клетките)
—