Енергоразход и енергиина стойност на храната

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012
Определение
  • Храната трябва да внася толкова енергия, колкото метаболизмът изразходва на клетъчно, тъканно и органно ниво - основен показател е постянното телесно тегло
  • Енергиен баланс = внесена / изразходвана енергия
  • Положителен енергиен баланс – наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания
  • Изчислява се в Кал = количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1л вода с 1 градус
Характеристики
  • Енергоразхода зависи по пол, възраст, тегло, околна среда
  • По-висок е при: деца, мъже, бременност, кърмене, инфекции, мензис, психоза, тревожност, кофеин, капсацин
Енергоразход- измерване
  • При изследване – след почивка (умствена и физическа), без кафе, тютюн, 12ч без храна
  • Директна калориметрия – калкулира се по количеството използван кислород – респираторен коефициент
  • 1 l Кислород = 20,7 kJ
  • 1000 J = 1 kJq 1000 kJ = 1 mJ
  • 1kJ = 0.239 kcal; 1 ccal= 4,37 kJ
  • По потребности се разделят на
    • Ниска интензивност
    • Умерена интензивност
    • Висока интензивност
Eнергийна стойност на храната
  • 1г белтък = 4 ккал
  • 1г въглехидрати = 4 ккал
  • 1г мазнини = 9 ккал
  • 1г чист алкохол = 7,11 ккал

 

Share this