Основи на лечебното хранене. Ентерално и парентерално хранене

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Лечебно хранене

  • Лечебно хранене е хранене, което съответства на метаболитните потребности на увредения от заболяване организъм.
  • Да съответства на нуждите и да спомага за въстановяването на равновесието
  • Да отговаря на основните изискваания – разнообразно, със съответна химична и хранителна стойност
  • Баланс белтъци/мазнини/ВВ
  • Индивидуално
  • Динамично
  • Правилен дневен режим
  • Да е вкусно
  • Пациентът да е осведомен

Основни диети

Заболявания на стомаха и дуоденума
  • № 1 – хроничен гастрит, гастродуоденити
    • 6 месеца
    • нормално, без дразнещи храни
  • № 1А – остри, обострени гастрити, язви, постоперативно
    • 7-10 дни
    • течни кашави храни (нишесте, пасирано пилешко), без дразнещи храни
  • № 2 – хроничен гастрит, с понижена киселинност
    • по-пикантни, повече подправки и сол
Чревни заболявания
  • № 3 – спастичен колит, запек
    • повече влакнини и млечни продукти
  • № 4 (= на № 3 по химичен състав) – енерити, ентероколити, колити
    • намален прием на прясно мляко, яйца, мазнини; без целулоза
    • повече лесно усвоими животински белтъци ( пилешко, телешко, сирене)
    • варено и пасирано
  • № 4 - безглутенова диета
Жлъчно-чернодробни и панкреасни заболявания
  • № 5А - остри или обострени хепатити
    • краткотрайна
    • увеличен прием на въглехидрати – сладки и нишестени храни, плодове
    • намален прием на мазнини, без животински, без екстрактивни (супи, бульони)
  • № 5 – хронични чернодробни и жлъчни заболявания
    • намален прием на животински мазнини и холестерол – съдържащи, целулозни, бобови
    • оптимално мляко и млечни
  • № 6 - хронични панкреатити
    • намален прием на мазнини,  животински (2/3)
    • предимно въглехидратно хранене – хляб,ориз, картофи
Бъбречни заболявания
  • № 7 - компенсирана бъбречна функция
    • достатъчен белтъчен внос
    • намален прием на NaCl
    • приема на течности е според диуреза
  • № 7А – нефрозен синдром (албуминурия, отоци, хипопротеинемия, хиперлипидемия)
    • висок белтъчен внос – 1,5г/кг
    • намален прием на мазнини, NaCl, течности
  • № 14 - бъбречно-каменна болест
    • повече течности, чай, супи
    • ограничено NaCl
    • при оксалурия – ограночава се месото  и рибата, алкализиране на урината (плодове и мляко)
    • при фосфатурия – ограничават се Ca – съдържащите храни, повече месо, риба и хляб
Хипоенергийна диета
  • № 8 – при наднормено тегло и затлъстяване, дислипидемия
    • 1000-1500 kcal/ден
    • разтоварващи дни със сурови зеленчуци и 500г кисело мляко
Диета при захарен диабет
  • № 9 – физиологична, хипо- до нормоергична
Сърдечно-съдови заболявания
  • № 10 -  артериална хипертония – І-ІІ степен, начална декомпенсация
    • орраничават се – ненасетени мазнини, NaCl, течности, грубоцелулозни, трудносмилаеми и пикантни храни
    • повече плодове и зеленчуци, Ca, Mg, липотропни, витамини
  • № 10 А ( вариант на №10) – при декомпенсация (III степен), инфаркт
    • нискоенергийна, безсолна
    • вода до 0.5л/ден
    • каши и пюрета
Общи заболявания
  • № 11 – усилена, хиперенергийна – за слаби и изтощени болни
  • № 15 – обща храна (за стандартно отделение)
Други диети
  • плодови
  • ратоварващи
  • диета на Карел (млечна)
  • магнезиева
  • алтенативно хранене
    • редуцирано
    • интермитентно
    • вегетализъм
    • вегетизъм
    • дисбалансирано
    • разделно

Ентерално и парентерално хранене

Ентерално хранене
  • храната се приема дистално от устата  в стомаха или дуоденума
  • при малнутриция и белтъчно-енергийно недохранване
    • анорексия
    • строги диети
    • тежки органични, онкологични и критични състояния
  • храни – фабрични, стерилни, по-добре олиго и полимерни, отколкото мономерни
  • болус или постоянна инфузия, съобразена с дневната доза
  • Не при: илеус, кървене ГИТ, стенози, упорити повръщания, нарушени храносмилателни и резорбтивни функции
Парентерално хранене
  • практически няма противопоказания, но е последен избор
  • пътища
    - венозен, централен
  • достатъчно макронутриенти, вода, електролити:
    • аминокиселини – 0.6-2 гр/кг
    • липиди – 0.8-1.8 гр/кг – мастни емулсии
    • глюкоза – 3-5 гр/кг
    • вода – 20-40мл/кг
    • Na – 0.5-1.5 mmol/kg
    • K – 0.3-1 mmol/kg
    • Ca – 0.3-0.5 mmol/kg
    • P – 0.7-1 mmol/kg
    • Mg – 0.1-0.3 mmol/kg

 

Share this