Лечебно хранене
- Лечебно хранене е хранене, което съответства на метаболитните потребности на увредения от заболяване организъм.
- Да съответства на нуждите и да спомага за въстановяването на равновесието
- Да отговаря на основните изискваания – разнообразно, със съответна химична и хранителна стойност
- Баланс белтъци/мазнини/ВВ
- Индивидуално
- Динамично
- Правилен дневен режим
- Да е вкусно
- Пациентът да е осведомен
Основни диети
Заболявания на стомаха и дуоденума
- № 1 – хроничен гастрит, гастродуоденити
- 6 месеца
- нормално, без дразнещи храни
- № 1А – остри, обострени гастрити, язви, постоперативно
- 7-10 дни
- течни кашави храни (нишесте, пасирано пилешко), без дразнещи храни
- № 2 – хроничен гастрит, с понижена киселинност
- по-пикантни, повече подправки и сол
Чревни заболявания
- № 3 – спастичен колит, запек
- повече влакнини и млечни продукти
- № 4 (= на № 3 по химичен състав) – енерити, ентероколити, колити
- намален прием на прясно мляко, яйца, мазнини; без целулоза
- повече лесно усвоими животински белтъци ( пилешко, телешко, сирене)
- варено и пасирано
- № 4 - безглутенова диета
Жлъчно-чернодробни и панкреасни заболявания
- № 5А - остри или обострени хепатити
- краткотрайна
- увеличен прием на въглехидрати – сладки и нишестени храни, плодове
- намален прием на мазнини, без животински, без екстрактивни (супи, бульони)
- № 5 – хронични чернодробни и жлъчни заболявания
- намален прием на животински мазнини и холестерол – съдържащи, целулозни, бобови
- оптимално мляко и млечни
- № 6 - хронични панкреатити
- намален прием на мазнини, животински (2/3)
- предимно въглехидратно хранене – хляб,ориз, картофи
Бъбречни заболявания
- № 7 - компенсирана бъбречна функция
- достатъчен белтъчен внос
- намален прием на NaCl
- приема на течности е според диуреза
- № 7А – нефрозен синдром (албуминурия, отоци, хипопротеинемия, хиперлипидемия)
- висок белтъчен внос – 1,5г/кг
- намален прием на мазнини, NaCl, течности
- № 14 - бъбречно-каменна болест
- повече течности, чай, супи
- ограничено NaCl
- при оксалурия – ограночава се месото и рибата, алкализиране на урината (плодове и мляко)
- при фосфатурия – ограничават се Ca – съдържащите храни, повече месо, риба и хляб
Хипоенергийна диета
- № 8 – при наднормено тегло и затлъстяване, дислипидемия
- 1000-1500 kcal/ден
- разтоварващи дни със сурови зеленчуци и 500г кисело мляко
Диета при захарен диабет
- № 9 – физиологична, хипо- до нормоергична
Сърдечно-съдови заболявания
- № 10 - артериална хипертония – І-ІІ степен, начална декомпенсация
- орраничават се – ненасетени мазнини, NaCl, течности, грубоцелулозни, трудносмилаеми и пикантни храни
- повече плодове и зеленчуци, Ca, Mg, липотропни, витамини
- № 10 А ( вариант на №10) – при декомпенсация (III степен), инфаркт
- нискоенергийна, безсолна
- вода до 0.5л/ден
- каши и пюрета
Общи заболявания
- № 11 – усилена, хиперенергийна – за слаби и изтощени болни
- № 15 – обща храна (за стандартно отделение)
Други диети
- плодови
- ратоварващи
- диета на Карел (млечна)
- магнезиева
- алтенативно хранене
- редуцирано
- интермитентно
- вегетализъм
- вегетизъм
- дисбалансирано
- разделно
Ентерално и парентерално хранене
Ентерално хранене
- храната се приема дистално от устата в стомаха или дуоденума
- при малнутриция и белтъчно-енергийно недохранване
- анорексия
- строги диети
- тежки органични, онкологични и критични състояния
- храни – фабрични, стерилни, по-добре олиго и полимерни, отколкото мономерни
- болус или постоянна инфузия, съобразена с дневната доза
- Не при: илеус, кървене ГИТ, стенози, упорити повръщания, нарушени храносмилателни и резорбтивни функции
Парентерално хранене
- практически няма противопоказания, но е последен избор
- пътища
- венозен, централен - достатъчно макронутриенти, вода, електролити:
- аминокиселини – 0.6-2 гр/кг
- липиди – 0.8-1.8 гр/кг – мастни емулсии
- глюкоза – 3-5 гр/кг
- вода – 20-40мл/кг
- Na – 0.5-1.5 mmol/kg
- K – 0.3-1 mmol/kg
- Ca – 0.3-0.5 mmol/kg
- P – 0.7-1 mmol/kg
- Mg – 0.1-0.3 mmol/kg
—