•  
  • Статиите
  • Хигиена
  • Зърнени храни, плодове, зеленчуци,варива, ядки,сладкарски изделия, алкохолни и тонизиращи напитки

Зърнени храни, плодове, зеленчуци,варива, ядки,сладкарски изделия, алкохолни и тонизиращи напитки

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 14.03.2012

Зърнени храни

  • над 50% от общия енергиен внос, 2/3 от енергията и белтъка в развиващите се страни
  • още преди 7 000 години в Египед се е отглеждала пшеница
  • обвивка – 14%, зародиш – 1%, ендосперм- 85%
  • 10-12% белтък, богати на глутаминова к-на
  • мазнини – малко, но с висока биологична стойност
  • 70% бъглехидрати -главно скорбяла
  • P, K, Mg, трудноусвоими Fe, Cu,Zn
  • риск от: пестициди, плевели, инертни примеси
  • брашно – пълозърнесто и бяло, висока биологична стойност, да се съхранява на сухо!
Хляб и тестени изделия
  • основен хранителен продукт
  • пълнозърнест – намалява риск ССЗ, ЗД, хиперлипидеинемии, Са colоnis, подагра
  • хигиенна оценка
    • органолептични показатели
    • влага – 47%
    • шупливост – над 60%
    • киселинност – до 5 по Нойман)
    • да е опакован – до 76 часа годен
  • Baacillus prodigyosus – червени слузести петна
  • плесени – зелено-бяла главня
  • Fuzarium – микотоксикоза при влага – пиян хляб , ако има спори в тестото – хлябът след изпичане става клисав
  • стареене на хляб – скорбялни колоиди стават на глутен, а след препичане – пак става скорбяла и декстрин с по-добър вкус
  • добавки: мляко, яйца, глутен, белтъчен концентрат, подобрители (калиев бранит, вит С, сол, ензими)

Варива (бобови)

  • високо белтъчно съдържание и биологична стойност,  добра балансираност, лизин, метионин, валин, треонин; богати на целулоза и водноразтвими витамини
    • Фасул – 23% белтъци, близки до казеина, мазнини -1%,но биологично ценни, отлична храна, но трудно смилаема
    • Леща – подобна на фасула, има повече Fe, по-лесно смилаема
    • Соя – белтъчно-маслен продукт, 33-40% белтъци, балансиран АК състав
      • инхибира протеази  в ГИТ
      • богата на хистидин, аргинин, метионин, триптофан
      • 20% ПНМК
      • фитоестрогени – менопауза

Ядки (орехи, фъстъци, лешници и бадеми)

  • белтъчно съдържание 26%, АК, есенциални нутриенти (ПНМК, фосфолипиди, вит Е)
  • протекция срещу коронарни инциденти
  • богати на енергия
  • алергии
  • при неправилно съхранение- Apsergillus

Зеленчуци и плодове

  • подобряват секреторна актовност и моториката на ГИТ, апетита и диурезата
  • намаляват холестерола, поддържат АКР
  • подобряват метаболизма на въглехидратите и мазнините
  • богати на
    • мазнини
    • целулоза и пектин
    • Ca, Fe (броколи)
    • ябълкова, лимонена и винена и други органични киселини
    • етерични масла (чесън,копър, чубрица,магданоз)
    • фитотоници (цитруси, чесън, копър, чубрица, магданоз)
    • витамини – цвекло и моркови
    • флавоноиди – боривинки, грозде, сливи и вишни
  • протеция срещу  – Ca colinis, pulmonis, ventriculi
  • примеси
    • пестициди
    • нитрати (при неправилно торене)
    • Pb, Hg, Kd – когато са близо до магистрали
    • микроорганизми, био- и геохелминти
  • Картофи – 2% белтъци,20% -скорбяла, минерални вещества

Захар и захарни изделия. Пчелен мед

  • Захарно цвекло и тръстика, захар -99%,богати на енергия (не при хора с ограничен физически труд)
  • Делят се на: захарни; тестено-захарни; сладкарски
  • Мед = глюкоза+фруктоза, богат ха микроелементи и витамини, антимикробни и антимикотични свойства

Безалкохолни, алкохолни и тонизиращи напитки

  • Безалкохолни – под 0.5% етилов алкохол
    • минерални
    • газирани
    • ароматизирани
    • тонизиращи
      • чай – танин, кофеин, етерични масла, вит С,В
      • кафе – кофеин и хлорогенова киселина
      • кока кола
    • натурални
    • боза
  • Алкохол – изразява се в обемни проценти – 10 об % = 7.9г алкохол в 100мл
    • вина
    • дестилирани
    • спиртно-водни
    • нискоалкохолни (бира)
    • 20-80г чист / ден – добре за здравето; над 40г – стеатоза

 

Share this