Функционални храни
Храна, която повлиява благоприятно една или повече функции на организма в добавка на обичайното хранене и води до подобряване на здравния статус или намалява риска от заболяване.
- биват: натурални с отстранен / прибавен нутриент
- „хранителна добавка” – ако е включен в капсула, таблетка, разтвор
- да се осигурава ежедневен оптимален внос
- Синоними
- пробиотици – микроорганизми, които
- нормализират чревната флора
- подобряват храносмилането
- потискат гнилостните процеси
- пребиотици
- неусвоими полизахариди и флуктозоолигозахариди
- стимулират растежа на полезните бактерии
- нутрацевтици – nutritious + Pharmaceutical
- усилени, обогатени храни
- медицински храни – при специфични заболявания
- фитонутриенти – растителен произход, без хранителни, но с физиологични и фармакологични свойства, естествена съставка на много храни:
- антиоксиданти
- каротеноиди
- полифеноли- фитостероли (семена); флавоноиди, танини (вино, чай), фитоестрогени
- сулфиди (лук,чесън)
- пробиотици – микроорганизми, които
- Знаци
- здравен знак – маркира връзката диета-болест
- функционален знак- поддръжката за нормално функциониране за структури и системи в организма
- Направления
- Холестеролов метаболизъм
- Телесна мазнина
- Антиоксидантен потенциал -витамини А и С в маргарина
- обогатители Ca в брашно – за остеопороза
- Функционални напитки: спортни, енергийни ( Red Bull)
ГМО
- Тютюн, устойчив на антибиотоци- първото трансгенно растение
- соя, царевица, рапица, памук
- повече есенциални АК, ПНМК, лизин, фруктоза, вит А и Fe в ориза – „златен ориз”
Аргументи против
- Синтез на нови и непознати за орг. белтъци
- Устойчивоста на вредители – токсична за човека
- Неизвестно поведение в околната среда
- Нови вируси
- Поленът на геннно-модифицирани растения заразява други растения
- Риск от изчезване на видове растения
- Неблагоприятни за полезните насекоми
—