Хранене на деца и ученици

Categories: Хигиена
Published on: 15.03.2012

Основни принципи

  • необходимост от здравословно хранене
  • 1-3г – 1200 ккал/ден
  • 3-7г – 1560-1760 ккал/ден (-100 за момичета)
  • 7-10г – 1750-2000ккал/ден
  • 10-14-като при възрастни
  • белтъчния прием се увеличава с разтежа – 55г/ден за 14г, не само мляко (няма триптофан, аргинин, хистидин) – да има и месо и риба
  • достатъчно мазнини – ПНМК, вит А, Д, фосфолипиди
  • въглехидрати – повишени нужди, но да не се прекалява – затлъстяване,кариес
  • витамини (необходими, защото процесите са интензивно протичащи)
  • микроелементи
  • значение на режима за хранене – правилно създаване на навици

Основни проблеми

  • Наднормено тегло (15-20%) и затлъстяване (8-10%)
  • Вегетарианство (намален прием на белтък, Fe, Zn, витамини В и Д)
  • Алкохол
  • Анорексия – момичета 12-18 г
  • Минерални и витаминни дефицити
  • Неадекватен енегриен внос

 

Share this