Хранене на хора, заети с умствен труд. Хранене при стрес

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012
Хранене на хора, заети с умствен труд
  • често е съчетано и с нервно-психическо напрежение
  • повишен риск затлъстяване
  • стандартните препоръки за здравословно хранене, режим (x 4 пъти)
  • белтъците да са с никък атерогенен потенциал
  • мазнини до 25%
  • предпочитат се комплексни въглехидрати (пълнозърнест хляб,варива)
  • профилактична насоченост на храненето – хиповитамиози, атеросклероза
Хранене при стрес
  • висок риск от: ССЗ, инсулт, стомашно-чревни заболявания, потискане на имунна защита, затлъстяване
  • фенилаланин, тирозин (сирена,колбаси,риба) – за синтез на допамин – NB! с МАО инхибитори
  • триптофан (банани,овесени ядки, домати) – за синтез на серотонин – релаксация
  • лецитин, холин (спанак,ядки) – заюсинтез на ацетилхолин – паметови процеси
  • ексофините в прясно мляко повлияват нервното напрежение
  • мозъкът се храни само с глюкоза – да се приема по възможност чиста, без мазнини
  • намален прием на мазнини
  • повишаване на физическата активност

 

Share this