Хранене на хора в напреднала възраст. Хранене и осеопороза

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012

Хранене при хора в напреднала възраст (след 60г)

  • намалена основна обмяна, белодробен капацитет, инсуларен апарат, хормони, стомашна киселинност, имунитет, активна телесна маса, скелетна маса, вътреклетъчна течност
  • нарушена абсорбция микронутриенти, витамини и минерални вещества (Ca, Fe, Zn)
  • намалени енергийни нужди – 1800-2000 ккал за жени и 2200-2400 за мъже
  • намалява потребността от белтък (намалява синтеза и разграждането) – по-ограничено мляко,пиле,риба
  • съотношение белтъци / въглехидрати = 1 / 3.5
  • ограничавт се мазнините и въглехидратите в храната
  • повече плодове и зеленчуци
  • микроелементи
    • ванадий – за лидидната обмяна
    • никел – за синтез на ДНК,РНК
    • молибден – за мускулната тъкан
  • метаболитна ацидоза – алкализиращи храни (мляко и зеленчуци)
  • фибри

Храннене при остеопороза

(ostero + poros)

  • 3то място по причина за смъртност (след сърдечно-съдови заболявания и неоплазии)
  • бива: първична и вторична (бъбречни, чернодробни заболявания, патология на жлезите с вътрешна секреция)
  • рискови групи
    и рискови фактори

    • жени
    • бяла раса
    • ранен климакс
    • пушачки
    • слаби
    • наследствено обременени
    • намалена физическа активност
    • лошо хранене
  • около 50% от жените имат над 1 рисков фактор за развитие на остеопоза
  • започва 30-35г; проявява се на 60г; жени: 3-4 пъти повече фрактури
  • Костна денситометрия – обективизира
  • нисък BMI
  • Профилактика:
    • мляко и млечни продукти
    • листни зеленчуци
    • риба (с костите)
    • яйца
    • ядки
    • Са – 400-500мг/ден-оптимално, 1500мг/ден при менопауза
    • да се избягват: захар, мед, тестени изделия, кафе, чай, сол, алкохол
    • контрол на костна плътност при рисковите групи (ранна менопауза, BMI над 20, наследственост, ендокринни заболявания, лактазен дефицит
    • хормон-заместителна терапия в менопаузата

 

Share this