Хранене при хора в напреднала възраст (след 60г)
- намалена основна обмяна, белодробен капацитет, инсуларен апарат, хормони, стомашна киселинност, имунитет, активна телесна маса, скелетна маса, вътреклетъчна течност
- нарушена абсорбция микронутриенти, витамини и минерални вещества (Ca, Fe, Zn)
- намалени енергийни нужди – 1800-2000 ккал за жени и 2200-2400 за мъже
- намалява потребността от белтък (намалява синтеза и разграждането) – по-ограничено мляко,пиле,риба
- съотношение белтъци / въглехидрати = 1 / 3.5
- ограничавт се мазнините и въглехидратите в храната
- повече плодове и зеленчуци
- микроелементи
- ванадий – за лидидната обмяна
- никел – за синтез на ДНК,РНК
- молибден – за мускулната тъкан
- метаболитна ацидоза – алкализиращи храни (мляко и зеленчуци)
- фибри
Храннене при остеопороза
(ostero + poros)
- 3то място по причина за смъртност (след сърдечно-съдови заболявания и неоплазии)
- бива: първична и вторична (бъбречни, чернодробни заболявания, патология на жлезите с вътрешна секреция)
- рискови групи
и рискови фактори- жени
- бяла раса
- ранен климакс
- пушачки
- слаби
- наследствено обременени
- намалена физическа активност
- лошо хранене
- около 50% от жените имат над 1 рисков фактор за развитие на остеопоза
- започва 30-35г; проявява се на 60г; жени: 3-4 пъти повече фрактури
- Костна денситометрия – обективизира
- нисък BMI
- Профилактика:
- мляко и млечни продукти
- листни зеленчуци
- риба (с костите)
- яйца
- ядки
- Са – 400-500мг/ден-оптимално, 1500мг/ден при менопауза
- да се избягват: захар, мед, тестени изделия, кафе, чай, сол, алкохол
- контрол на костна плътност при рисковите групи (ранна менопауза, BMI над 20, наследственост, ендокринни заболявания, лактазен дефицит
- хормон-заместителна терапия в менопаузата
—