- Бактериални и вирусни инфекции
- Хранителни заболявания
- Микробен произход (патогенни и условно патогенни)
- Токсоинфекции
- Интоксикации
- Неизяснена патогенеза
- Микороскопични гъбички (микотоксикози)
- Биохелминтози
Храната е пасивен, механичен фактор в предаването на патогенни микроорганизми (тиф, паратиф, дизетерия, холера, туберкулоза). Те могат да попаднат в хранителния продукт ендогенно (първично) и екзогенно (вторично, т.е при всички етапи на добиване, обработка, опаковане, транспортиране и реализация на храните).
Могат да предизвикат заболявания пряко (чрез попадане на голям брой) или коствено (чрез метаболитните продукти на развитието и размножаването си).
Salmonellosis
- Salmonella ( S.typhimurium, S.cholerae suis, S.enteridis)
- техен биотоп е чревният канал на топлокръвни и студенокръвни животни
- устойчиви на външна среда (месеци)
- оптимална Т 35-37 С, при 5 С не се развиват, загиват мигнивенно при 100 С
- източник на заразата – човек и животни
- пътища на предаване на инфекцията
- ендогенно контаминирани месо при болни жовотни
- трансовариално на яйца
- в млякото при доене
- Инкубационен период – 6-24 ч.
- Клиника
- внезапно начало, продължава 2-3 дни
- повръщане, болки в корема, диария
- интоксикация – миалгии, главоболие, сърдечно-съдови нарушения
- Диагноза – микробиология на хранителни остатъци, повърнато, фекалии
- Профилактика
- Ветеринарен контрол
- Санитарен режим при добива на мляко и в заведенията за хранене
- Лична хигиена на работещите
- Съхранение на храните в хладилник
- Топлинна обработка на продуктите
Toxicoinfectio staphylococcica
- Staphylococcus aureus – oт ентеротоксини (ендотоксин) – не влияят на органолетиката
- източник – човек (ГДП,кожа), животни (мастит)
- сладкарски и млечни продукти, месо, при неправилното им съхранение и обработка
- Условия за развитие
- 35-37 С
- pH
- отсъствие на антагонистична флора.
- oсмофилни (спират да се размножават при захар 60% и сол 12%)
- eнтеротоксинът е термоустойчив – при варене 2 ч.
- Клиника
- Кратък инкубационен период: 30 мин – 6 часа
- Остър гастроентерит, колапс ( понякога)
- Профилактика
- Да не контаминират
- Хладилно съхранение
Botulismus
- Clostridium Botulinum
- aнаеробен, спорoобразуващ микроорганизъм
- в храната попада като спори или живи микроорганизми
- размножава се в херметично затворени стъклени и метални консерви, вътрешността на колбаси и риба
- издържат на 100 С часове, на киселини и на основи, унищожава се с 11% NaCl, 55% захар, pH < 4.5
- Обикновенно храната е с признак на развала – горчива, не мерише неприятно, консервата е бомбирана, но това не е задължително
- Инкубационен период 6-30 ч
- Клиника
- Неспецифични прояви
- слабост
- главоболие
- повръщане
- хипотермия
- брадикардия
- хипотония
- Специфични
- птоза и диплопия
- по-късно- парализа на лицевата мускулатутра, затруднения в гълтането, говора
- Неспецифични прояви
- 50% леталитет, 10-15% при лечение с противоботулизмов серум
- Профилактика:
- Да се косервират пресни, здрави, добре измити продукти
- Правилна стерилизация
- НЕ месо, риба и гъби в домашни условия
- Да се изхвърлят съмнителните консерви
Други
- E. Coli – типични токсоинфекции при кърмачета и деца
- Proteus – кайма, колбаси, риба
- Cl. perfringes;
- Bacillus cereus – яйчни кремове, месо
Микотоксикози
От микроскопични гъбички. По правило не протичат остро, а хронично, при хроничен прием
Афлатоксикози (Aspergillus Flavus)
- афлатоксин, мощни канцерогени
- чрез фъстъци и зърнени храни, съхранявани на влажно ( 85-90%) и топло ( 20-30оС)
- Остра форма – мастна некроза и дистрофия на черния дроб
- Хронична форма – цироза и първичен Cа hepatis
Фузариотоксикози – Пиян хляб (Fusarium graminearum)
- съхранение на влажно
- Невротропно действие (подобно на алкохолн опиянение)
- Профилактика – сухи проветливи помещения
Ерготизъм (мораво рогче, Secale cornutum)
- адренергично действие на алкалоидите ерготамин, ерготоксин
- Форми
- нервна
- гангренозна
- смесена
Други
- исландиотоксин – хепатотропен ефект, атрофия на черен дроб и туморни заболявания
- патулин – „кафявото загниване на ябълките”
Поведение при взрив от хранително отравяне
- да се постави диагноза
- първа помощ на болните и хоспитализация на нуждаещите се
- съмнителните продукти под забрана
- проби от съмнителни храни и материали
- да се информира РИОКОЗ
—