Немикробни хранителни отравяния – профилактика

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012
Токсични по природа
  • Гъби
    • Мускаринови – зелена и бяла мухоморка
      • аманитиди, фалоидин, хелвелова киселинана
      • хепатотоксични, невротоксични
    • Резиноидни – дяволка гъба, лъжлива печурка и дипленка
      • най-чести, по-малко опасни
      • коремни болки, повръщане, диария
  • Отровни растения (дива лоза, бъз, беладона)
  • Плевелни токсикози – в семена – алкалоиди, сапонини, гликозиди
  • Животински – риби
Отравяния с продукти,токсични при определени условия
  • Прораснали картофи – неправилно съхранение – омекнали, позеленели, прораснали
    • соланин – гликоалкалоид с хемолитично действие
    • гадене, повръщане, диария
  • Кайсиеви и бадемови ядки
    • амигдалин – гликозид, който при хидролиза отделя циановодород
    • главоболие, световъртеж, гадене, до цианоза и загуба на съснание
  • Риби
    • биотоксини, по време на хвърляне на хайвер
    • планктон в паламуда – мускулният хистидин води до отравяне, подобно на хистаминова интоксикация
    • Тропически риби
  • Миди – от планктон с невротоксично действие (да не се събират миди, ако е червена водата
  • Пчелен мед  – от отровни растения)
  • Маниока – цианогенни гликозиди – дъх на горчиви бадеми; ако се яде сурова – гадене, повръщане, задух, кома

Be careful about the things you put in your mouth !!!

 

Share this