Токсични по природа
- Гъби
- Мускаринови – зелена и бяла мухоморка
- аманитиди, фалоидин, хелвелова киселинана
- хепатотоксични, невротоксични
- Резиноидни – дяволка гъба, лъжлива печурка и дипленка
- най-чести, по-малко опасни
- коремни болки, повръщане, диария
- Мускаринови – зелена и бяла мухоморка
- Отровни растения (дива лоза, бъз, беладона)
- Плевелни токсикози – в семена – алкалоиди, сапонини, гликозиди
- Животински – риби
Отравяния с продукти,токсични при определени условия
- Прораснали картофи – неправилно съхранение – омекнали, позеленели, прораснали
- соланин – гликоалкалоид с хемолитично действие
- гадене, повръщане, диария
- Кайсиеви и бадемови ядки
- амигдалин – гликозид, който при хидролиза отделя циановодород
- главоболие, световъртеж, гадене, до цианоза и загуба на съснание
- Риби
- биотоксини, по време на хвърляне на хайвер
- планктон в паламуда – мускулният хистидин води до отравяне, подобно на хистаминова интоксикация
- Тропически риби
- Миди – от планктон с невротоксично действие (да не се събират миди, ако е червена водата
- Пчелен мед – от отровни растения)
- Маниока – цианогенни гликозиди – дъх на горчиви бадеми; ако се яде сурова – гадене, повръщане, задух, кома
Be careful about the things you put in your mouth !!!
—