Хранене и имунитет. Алергични заболявания, причинени от храните

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012

Хранене и имунитет

  • Функции на имунната система, клетки, антитела, непецифични фактори на защита (слуз и т.н.). Зависи от действието на антиоксиданти
  • Белтъчно енергиен дефицит
    •  АК се използват за репликация – клетките от моноцитно-макрофагиалната система (МАС)- на 12ч
    • Ig – изградени са от белтък
    • протеинова малнутриция – атрофия тимус и далак, оскъдно развитие на лимфоидна тъкан
  • Глутамин
    • енергиен източник за бързо пролифелиращи клетки – при дефицит чревната  мукоза става пропусклива за бактериална инвазия в порталната циркулация
    • азотен донор в пуриновия, протеиновия и пиримидиновия синтез – „азотен преносител”- значение при бързо клетъчно делене
  • Мазнини:
    • при ексцесивен прием – разтройват се Т-клетките
    • при дефицит на есенциални мастни киселини се потиска функцията на МАС, T-клетки
    • ПНМК- източници за синтез на тъканни хормони ( ростагландини, левкотриени)
      • омега 6 (растителни) -възпаление
      • омега 3 (риба)- хронични възпаления, имунитет
      • затлъстяване – лимфопения, риск от инфекци
  • Бързо отслабване и гладуване – потиска се митоген стимулираната лимфоцитна пролиферация
  • Микронутриенти
    • Витамини А, Е, С, В12, В6
    • Селен – синергист на вит. Е – протектират ненасите мембранни  липиди и протеинови сулфхидрилни групи – антиоксидант, при Se дефицит намалява лимфоцитния и фагоцитен отговор
    • Cu – ко-фактор на лимфоцитни и МАС функции – нарушена фагоцитоза
    • Zn – T-клетъчно узряване, тимулин – потискате на клетъчно медииран отговор, атрофия тимус, лимфопения
Храни, повишаващи имунитета:
  • Месо, риба, яйца, мляко
  • Пълнозърнест хляб – В6 и В12
  • Fe
  • Ядки -витамин Е и флавиноиди,
  • Витамин С
  • Чесън, лук – фитонциди с антимикробно действие
  • Чай – флавиноиди – мощни антиоксиданти
  • Кисели мляко – пробиотици
  • балансиран прием на растителни и животински мазнини

Хранителни алергии

Рекция на непоносимост към някоя храна, в която се включва имунната система (грешен имунен отговор). Непоносимостта към храните включва алергични и неалергични (псевдоалергични) реакции. Над 20% от хората имат хранителна алергия. Обикновенно се проявят още в детство, 90% до 5г за мляко.

Диагноза: КК+ Кожно-алергичен тест (не тежки)+ серумен Ig E

  • Класификации
    • Етиологична: мляко, месо, риба…
    • Патогенетични механизъм (Coombs и Gell)
      • Ig E медиирана – анафилактични, уртикария, астма, колики, диария
      • Цитотоксични – Ig G/Ig M – серумна болест,васкулит
      • Имунокомплекси – Ig A- глутенова ентеропатия
      • клетъчно медиирани – хематогенна контактна екзема
      • псевдоалергични (идиосинкразия) – медиаторно освобождаване (уртикария,Квинке), ензимни дефицити (диария, маладсорбция)
      • токсични реакции от химични и биологични замърсители
  • КК: общи (анафилактичен); кожни; ГИТ; дихателна
  • Антигени
    • Пълни (истински) – белтъци
    • Непълни – липиди, въглехидрати, химични контаминанти
Най-чести хранителни алергии
  • Краве мляко – най-честа – 90% от случайте до 5г
    • лактоалбумин, лактоглобулин (45%), серумен албумин, имуноглобулини (М и G), казеин (30%)
  • Яйца – деца 3м-6г
  • Риба – термолабилни алергени
  • Зърнени – глутенова ентеропатия
  • Зеленчуци и плодове – първична и кръстосана с полени
  • Ядк и- провокират анафилаксия; 60% съчетана (фъстъци +..)
  • Хранителни добавки: оцветители ,бензоати, сулфиди, хистамин (сирене), консерванти
  • ГМО
  • Атмосферни замърсители антибиотици, микроорганизми

 

Share this