Хранене и имунитет
- Функции на имунната система, клетки, антитела, непецифични фактори на защита (слуз и т.н.). Зависи от действието на антиоксиданти
- Белтъчно енергиен дефицит
- АК се използват за репликация – клетките от моноцитно-макрофагиалната система (МАС)- на 12ч
- Ig – изградени са от белтък
- протеинова малнутриция – атрофия тимус и далак, оскъдно развитие на лимфоидна тъкан
- Глутамин
- енергиен източник за бързо пролифелиращи клетки – при дефицит чревната мукоза става пропусклива за бактериална инвазия в порталната циркулация
- азотен донор в пуриновия, протеиновия и пиримидиновия синтез – „азотен преносител”- значение при бързо клетъчно делене
- Мазнини:
- при ексцесивен прием – разтройват се Т-клетките
- при дефицит на есенциални мастни киселини се потиска функцията на МАС, T-клетки
- ПНМК- източници за синтез на тъканни хормони ( ростагландини, левкотриени)
- омега 6 (растителни) -възпаление
- омега 3 (риба)- хронични възпаления, имунитет
- затлъстяване – лимфопения, риск от инфекци
- Бързо отслабване и гладуване – потиска се митоген стимулираната лимфоцитна пролиферация
- Микронутриенти
- Витамини А, Е, С, В12, В6
- Селен – синергист на вит. Е – протектират ненасите мембранни липиди и протеинови сулфхидрилни групи – антиоксидант, при Se дефицит намалява лимфоцитния и фагоцитен отговор
- Cu – ко-фактор на лимфоцитни и МАС функции – нарушена фагоцитоза
- Zn – T-клетъчно узряване, тимулин – потискате на клетъчно медииран отговор, атрофия тимус, лимфопения
Храни, повишаващи имунитета:
- Месо, риба, яйца, мляко
- Пълнозърнест хляб – В6 и В12
- Fe
- Ядки -витамин Е и флавиноиди,
- Витамин С
- Чесън, лук – фитонциди с антимикробно действие
- Чай – флавиноиди – мощни антиоксиданти
- Кисели мляко – пробиотици
- балансиран прием на растителни и животински мазнини
Хранителни алергии
Рекция на непоносимост към някоя храна, в която се включва имунната система (грешен имунен отговор). Непоносимостта към храните включва алергични и неалергични (псевдоалергични) реакции. Над 20% от хората имат хранителна алергия. Обикновенно се проявят още в детство, 90% до 5г за мляко.
Диагноза: КК+ Кожно-алергичен тест (не тежки)+ серумен Ig E
- Класификации
- Етиологична: мляко, месо, риба…
- Патогенетични механизъм (Coombs и Gell)
- Ig E медиирана – анафилактични, уртикария, астма, колики, диария
- Цитотоксични – Ig G/Ig M – серумна болест,васкулит
- Имунокомплекси – Ig A- глутенова ентеропатия
- клетъчно медиирани – хематогенна контактна екзема
- псевдоалергични (идиосинкразия) – медиаторно освобождаване (уртикария,Квинке), ензимни дефицити (диария, маладсорбция)
- токсични реакции от химични и биологични замърсители
- КК: общи (анафилактичен); кожни; ГИТ; дихателна
- Антигени
- Пълни (истински) – белтъци
- Непълни – липиди, въглехидрати, химични контаминанти
Най-чести хранителни алергии
- Краве мляко – най-честа – 90% от случайте до 5г
- лактоалбумин, лактоглобулин (45%), серумен албумин, имуноглобулини (М и G), казеин (30%)
- Яйца – деца 3м-6г
- Риба – термолабилни алергени
- Зърнени – глутенова ентеропатия
- Зеленчуци и плодове – първична и кръстосана с полени
- Ядк и- провокират анафилаксия; 60% съчетана (фъстъци +..)
- Хранителни добавки: оцветители ,бензоати, сулфиди, хистамин (сирене), консерванти
- ГМО
- Атмосферни замърсители антибиотици, микроорганизми
—