Заболявания от прехранване и неправилен режим на хранене

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012

Прехранване

  • В Европа – половината население е с наднормено тегло, от които ? е със затлъстяване
  • В България след 1960г е увеличен приема на алкохол, захар, свинско месо
  • Рядко чисто прехренване; става въпрос за прехренване с едни и дефицит на други нутриенти
    • с белтъци (подагра)
    • с мазнини (общо затлъстяване)
    • сладкарски изделия  (ЗД тип 2)
  • Затлъстяване – втора по честота пряка или коствена причина за смърт
    • 90% когато прием > разход+ неправилен режим
    • Бива
      • хиперпластично и хипертрофично
      • абдоминално (андроидно)
      • гиноидно
    • Лептин – подтиска апетита; при затлъстелите индивиди  и високомастни диети се регистрира лептинова резистентност
  • Оценка
    • BMI: 18,5-24,9 (нормално); 25-29.9 (наднормено); >30 (затлъстяване)
    • Oбиколка на талия (риск при над 102см за мъже и 88см при жени)
  • Заболявания, свързани със затлъстяване
    • ССС
    • онкологични
    • опорно-двигателни
    • черен дроб и жлъчка
    • мозъчно-съдови
    • хормонални
    • ЗД тип 2
    • подагра
    • дихателни

Неправилен режим на хранене

  • неритмичното хранене – поддържа хиперфагията и адаптивно складиране
  • обилна храна 1х дневно – лошо усвояване на белтъците
  • риск литиази
  • лош сън

Препоръки

  • адекватен енергиен прием
  • намаляване на теглото с 0.5-1.5 на седмица
  • намалем прием на мазнини
  • прием на храни с нисък гликемичен индекс (зеленчуци, несладки плодове, бобови, кисело мляко)
  • прием на белтък – изразена дието-индуцирана термогенеза -увеличава се енергоразхода; но прекомерния прием на белтък (особено вечер) – неблагоприятно за липиден профил
  • фибри
  • Физическа активност
  • Да се внимава с диети – „лечебен глад”; „разделно хранене”, „зоната”, „кръвни групи”
  • Диетата да е съобразена с принципите на здравословно хранене

 

Share this


Close Print