Хранене и затлъстяване
- В Европа – половината население е с наднормено тегло, от които ? е със затлъстяване
- В България след 1960г е увеличен приема на алкохол, захар, свинско месо
- Рядко чисто прехренване; става въпрос за прехренване с едни и дефицит на други нутриенти
- с белтъци (подагра)
- с мазнини (общо затлъстяване)
- сладкарски изделия (ЗД тип 2)
- Затлъстяване – втора по честота пряка или коствена причина за смърт
- 90% когато прием > разход+ неправилен режим
- Бива
- хиперпластично и хипертрофично
- абдоминално (андроидно)
- гиноидно
- Лептин – подтиска апетита; при затлъстелите индивиди и високомастни диети се регистрира лептинова резистентност
- Оценка
- BMI: 18,5-24,9 (нормално); 25-29.9 (наднормено); >30 (затлъстяване)
- Oбиколка на талия (риск при над 102см за мъже и 88см при жени)
- Заболявания, свързани със затлъстяване
- ССС
- онкологични
- опорно-двигателни
- черен дроб и жлъчка
- мозъчно-съдови
- хормонални
- ЗД тип 2
- подагра
- дихателни
Хранене и диабет
- полиурия, полидипсия, полифагия и загуба тегло, над 11.1 ммол/л глюкоза
- преддиабет- 6.1-6.9 на гладно; намален глюкозен толеранс 8,7-11ммол/л
- У нас- 300 000 (9.6% за ЗД тип 1)
- Диабет и метаболитен синдром
- Усложнения- микро и макроангиопатия, нефро и невропатия
- Рискови фактори за ЗД тип 2
- възраст над 45г
- ИТМ > 25
- фамилност – родственици първа линия
- намалена физическа активност
- нарушена гликемия на гладно
- гестационен диабет и едър плод
- АХ
- HDL < 0.9 mmol/l
- TG > 1.7 mmol/l
- ССС заболяване
- Общи препоръки за превенция и намаляване риска и усложненията
- Стъпаловидно лечение: 1) диета; 2) +лекарства; 3) + комбинация лекарства; 4)+инсулин +!!! Обучение и самоконтрол
- Да се поддържа нормален индекс на телесна маса
- Правилен хранителен режим с междинни закуски
- Не изключване, но ограничение на прости захари
- повече фибри, плодове, зелечуци, бобови (богати на белтък, ценни АК)
- ограничено – белтък ,МК, алкохол (алкохол +въглехидрати)
- „хлебни единици”= 12 гр въглехидрати
- Диетотерапия за поддържане на оптимално кръвнозахарно ниво и липиден профил, намаляване риска от усложнения
—