Хранене и затлъстяване. Хранене и диабет

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012

Хранене и затлъстяване

  • В Европа – половината население е с наднормено тегло, от които ? е със затлъстяване
  • В България след 1960г е увеличен приема на алкохол, захар, свинско месо
  • Рядко чисто прехренване; става въпрос за прехренване с едни и дефицит на други нутриенти
    • с белтъци (подагра)
    • с мазнини (общо затлъстяване)
    • сладкарски изделия  (ЗД тип 2)
  • Затлъстяване – втора по честота пряка или коствена причина за смърт
    • 90% когато прием > разход+ неправилен режим
    • Бива
      • хиперпластично и хипертрофично
      • абдоминално (андроидно)
      • гиноидно
    • Лептин – подтиска апетита; при затлъстелите индивиди  и високомастни диети се регистрира лептинова резистентност
  • Оценка
    • BMI: 18,5-24,9 (нормално); 25-29.9 (наднормено); >30 (затлъстяване)
    • Oбиколка на талия (риск при над 102см за мъже и 88см при жени)
  • Заболявания, свързани със затлъстяване
    • ССС
    • онкологични
    • опорно-двигателни
    • черен дроб и жлъчка
    • мозъчно-съдови
    • хормонални
    • ЗД тип 2
    • подагра
    • дихателни

Хранене и диабет

  • полиурия, полидипсия, полифагия и загуба тегло, над 11.1 ммол/л глюкоза
  • преддиабет- 6.1-6.9 на гладно; намален глюкозен толеранс 8,7-11ммол/л
  • У нас- 300 000 (9.6% за ЗД тип 1)
  • Диабет и метаболитен синдром
  • Усложнения- микро и макроангиопатия, нефро и невропатия
  • Рискови фактори за ЗД тип 2
    • възраст над 45г
    • ИТМ > 25
    • фамилност – родственици първа линия
    • намалена физическа активност
    • нарушена гликемия на гладно
    • гестационен диабет и едър плод
    • АХ
    • HDL < 0.9 mmol/l
    • TG > 1.7 mmol/l
    • ССС заболяване
  • Общи препоръки  за превенция и намаляване риска и усложненията
    • Стъпаловидно лечение: 1) диета; 2) +лекарства; 3) + комбинация лекарства; 4)+инсулин +!!! Обучение и самоконтрол
    • Да се поддържа нормален индекс на телесна маса
    • Правилен хранителен режим с междинни закуски
    • Не изключване, но ограничение на прости захари
    • повече фибри, плодове, зелечуци, бобови (богати на белтък, ценни АК)
    • ограничено – белтък ,МК, алкохол (алкохол +въглехидрати)
    • „хлебни единици”= 12 гр въглехидрати
    • Диетотерапия за поддържане на оптимално кръвнозахарно ниво и липиден профил, намаляване риска от усложнения

 

Share this