Хранене и ракови заболявания

Categories: Хигиена
Tags:
Published on: 15.03.2012
  • Втори по честота след ССЗ -  13-15% от общата смъртност
  • Мултифакторно заболяване
    • свързано с храненето
      • 10% за Ca pulmonis
      • 50% за Ca gl .mammae
      • 75% за Ca сolonis et ventricul
      • + вируси, радиация, химични в-ва (70-90%), свободни радикали

Хранителни канцерогени

  • рак на езофага – горещи храни и напитки
  • рак на стомаха – печене на месо на директен огън, нитрити (консервант в колбаси)
  • рак на колона – рафинирана захар, мазнини (от жлъчните киселини – дезоксихолат, а той е канцероген)
  • рак на жлъчни пътища – мазнини (жлъчно-каменна болест)
  • рак черен дроб – алкохол, Aspergillus по ядки и царевица
  • рак млечна жлеза – след менопауза – повишава се серумното ниво на свободния естрадиол
  • рак пикочен мехур -кафе, тютюн
  •  повишен риск за рак на гърда, колон, ендометриум, бъбреци, езофаг, пакреас,простата
    • затлъстяване
    • мазнини + простата, панкреас
    • въглехидрати
    • белтък
    • Алкохол + устна кухина

Протективни фактори

  • намаляване на телесното тегло и енергийния прием
  • фибри
  • омега 3 МК
  • вит В, А, С, Фолиева киселина
  • Минерални вещества: NaCl, Se
  • Биоактивни в-ва:
    • Алицин (чесън, лук, праз) – подтиска канцерогенни вируси
    • Терпентиноиди
    • Фитоестрогени (соя, боб, леща)
    • Флавоноиди (грозде, червено вино, боровинки, цитрус) – мощни антиоксиданти, метални йони
  • По групи
    • плодове и з еленчуци
    • пълнозърнести
    • бобови
    • кафе и чай – феноли, кофеин
    • поправки – джинджифил, куркума, шафран
  • препоръки за намаляване на риска – стандартните

 

Share this