- Втори по честота след ССЗ - 13-15% от общата смъртност
- Мултифакторно заболяване
- свързано с храненето
- 10% за Ca pulmonis
- 50% за Ca gl .mammae
- 75% за Ca сolonis et ventricul
- + вируси, радиация, химични в-ва (70-90%), свободни радикали
- свързано с храненето
Хранителни канцерогени
- рак на езофага – горещи храни и напитки
- рак на стомаха – печене на месо на директен огън, нитрити (консервант в колбаси)
- рак на колона – рафинирана захар, мазнини (от жлъчните киселини – дезоксихолат, а той е канцероген)
- рак на жлъчни пътища – мазнини (жлъчно-каменна болест)
- рак черен дроб – алкохол, Aspergillus по ядки и царевица
- рак млечна жлеза – след менопауза – повишава се серумното ниво на свободния естрадиол
- рак пикочен мехур -кафе, тютюн
- повишен риск за рак на гърда, колон, ендометриум, бъбреци, езофаг, пакреас,простата
- затлъстяване
- мазнини + простата, панкреас
- въглехидрати
- белтък
- Алкохол + устна кухина
Протективни фактори
- намаляване на телесното тегло и енергийния прием
- фибри
- омега 3 МК
- вит В, А, С, Фолиева киселина
- Минерални вещества: NaCl, Se
- Биоактивни в-ва:
- Алицин (чесън, лук, праз) – подтиска канцерогенни вируси
- Терпентиноиди
- Фитоестрогени (соя, боб, леща)
- Флавоноиди (грозде, червено вино, боровинки, цитрус) – мощни антиоксиданти, метални йони
- По групи
- плодове и з еленчуци
- пълнозърнести
- бобови
- кафе и чай – феноли, кофеин
- поправки – джинджифил, куркума, шафран
- препоръки за намаляване на риска – стандартните
—