Хранене и сърдечно-съдови заболявания

Categories: Хигиена
Tags: No Tags
Published on: 15.03.2012
  • над 50% смъртност поради неинфекциозни причини
  • ИБС и МСБ – 40% от обща смърност, 62-65% за България
  • механизъм – атеросклероза + тромбоза + хипертония

Рискови фактори

  • Тютюнопушене
  • Липидни нарушения
  • Затлъстяване, свръхтегло
  • АХ
  • Физическа неактивност
  • ЗД
  • високи нива на хомоцистеин (при обмяна на S-съдържащи АК, когато има недостиг на фолиева киселина, вит В6 и 12)
  • стрес
  • хранене
    • Наситени мастни киселини
    • Транс-мастни киселини
    • Екзогенен холестерол („добър” и „лош”)
    • повишен прием на NaCl

Протективни фактори

  • Риба и рибни масла – ПНМК
  • Линоленова и алфа-линоленова киселина
  • Зеленчуци и плодове – K, Mg , вит В6, С, фолат
  • Фибри – намаляват холестерола
  • Антиоксиданти, ликопен в домати, гейпфрут, диня
  • Флавоноиди
  • Кахетини в чай
  • Кверцетин в лука
  • Алкохол
    • нисък прием има кардиопротективен ефект – увеличава HDL
    • = 15 мл абсолютен алкохол жени и 30 мл за мъже
    • 15 мл = 330 мл бира, 150 мл вино, 40 мл концентрат

Препоръки

 

Share this