Ентеробиоза

Определение

Ентеробиозата е космополитна геохелминтоза, протичаща с перинеалин сърбеж, диспептичен и неврастеничен синтром.

Етиология

 • Тип  Nemathelminthes (кръгли червеи)
  • Клас Nematoda
   • Enterobius vermicularis

Паразитът има вретеновидно тяло с белезникав цвят. Разделнополови с изразен полов диморфизъм. Женската е е голяма около 1см задния край е шиловидно заострен,  мъжкият 2х по малък и задния край е вентрално завит. Яйцата са елипсовидни, асиметрични и двойно контурирани.

Биологичен цикъл

Паразитен стадий

От погълнатите яюца в дуоденума си излюпват ларви, които мигрират дистално, прикрепват се и се хранят с чревно съдържимо. След около 2с достигат полова зрялост. Куполират мъжкият загива, а женската образува яйца които се натрупват в матката. Във фекалиите яйца липсват.

Непаразитен стадий

Тъй като за съзряването на яйцата е необходим кислород, женската мигрира към ректума и към 20-30 ден излиза през ануса отделя яйцата като ги „залепва” в областа на перинеалните гънки. Една острица може да снесе 5 000  до 20 000 яйца.

Епидемиология

 • Ентеробиозата е ионтактно-битова геохелминтоза с космополитно разпространение
 • Източник – опаразитения човек
 • Механизъм – Орален по контактен път- директен или индиректен
 • Възприемчивост – Всеобща! Рискова група са децата, поради липсата на хигиенни навици. Децата се реинвацират, защото силния сърбеж и разчесването води до автореинвазия, когато детето смуче пръсти или гризе нокти.

Патогенеза

Патогенното влияние на остриците се дължи най-вече на механичния фактор поради фиксирането си за лигавицата на червата. това води до нарушаване на моторно-секреторната функция. Продължителното разчесването води до вторична бектериално инфекция. Токсо-алергично въздействие.

Клиника

ИП 15-25 дни

 1. Нощен сърбеж в перинеалната област- най-характерен симптом.
  При малка опаразитеност той е периодичен, според времето необходимо за съзряване на новото поколение. Той се явява за 2-3 дни и изчезва за 2-3с, но поради реинвазия се появява отново.
  При масивна инвазия и перманентна автореинвация – сърбежът е постоянен и мъчителен. Може да се яви вулвовагинит, поради навлизане на паразита във вагината.
 2. Неврологична симптоматика – раздразнителност, неспокоен сън, бруксизъм , enuresis nocturna

ДД 

 • Проглотиди на тении
 • Невроза
 • Колит

Лечение

3х дехелментизизия през 20 дни

Mebendazole (Vermox), tab. 100 mg    1 табл еднократно

Albendazole (Zentel), tab. 200 mg, 10 mg/kg еднократно

Задължително да се лекуват и всички контактни

 

Share this