Рационално хранене на детето

Published on: 09.03.2012

Храненето и един от най-важните фактори за нормалното физическо (ФР)и нервно-психическо развитие (НПР)на детето.


Основни принципи

Енергия (Е)

Най-голяма част от Е на хранителните веществаа се превръща в топлина. Голяма част се изразходва и за двигагелна активост.

Необходимо количество енергия в kcal/24h по възраст и пол се разпределя както следва:

  • 0-3м – 700
  • 6-12м – 1000
  • 1-3г – 1200
  • 3-6г – 1600
  • 6-10г – 1900
  • 10-14г – 2000 при момичета; 2400 при момчета
  • 14-18г – 2200 при момечета и 2800 при момчета

Белтък (Б)

Пълноценен е белтъка само от животински произход, т.е от яйца, мляко, месо и риба, защото съдържа всички незаменими АК.

Дори при малък дефицит на белтък децета изостават от ФР, а при тежък дефицит се засяга и НПР. Наблюдава се и намалена устойчивост към инфекции

Незаменимите АК са:

  • Левцин
  • Изолевцин
  • Лизин
  • Метионин
  • Валин
  • Триптофан
  • Фенилаланин
  • Тирозин
  • Хистидин
  • Треонин
  • Цистин

Мазнини (М)

  • източник на Е
  • пластичен материал
  • носители на мастноразстворимите витамини

Биологичната им стойност се опредеря от съдържанието на есенциални МК (линолова и арахидонова). Най-подходящи в кърмаческа и яслена възраст са млечните и растителни мазнини. Високия прием на мазнини, разстройва метаболизма на белтъците.

Въглехидрати (Вх)

  • основен източник на АТФ
  • за кърмачето остовния Вх е лактозата
  • дизахаридите (захароза) водят до бързо покачване на кръвната захар и са РФ за появата на зъбен кариес

Недоимъкът води до нарушаване метаболизма на М и Б, кетоацидоза при екстремен дефицит. Прехранването с Вх води до затлъстяване.

Препоръка – дневните нужди от Вх да се задоволяват от полизахариди

Вода

Колкто по-малко е детето, толкова нуждите от вода са по-големи (Вж също и АКР и водно-солева обмяна).

Витамини

  • кофактори на редица ензими
  • повишават устойчивостта към инфекции
  • участват в кръвосъсирването
  • повлияват растежа и развитието
Мастноразтворими витамини
Vit E
  • антиоксидант
  • необходим за поддържане тонуса на мускулите
  • участва в обмяната на полиненаситените МК
  • при недоносени недоимъкът води до хемолитична анемия
Vit А
  • необходим за поддържане на еластичността на кожата и лигавиците
  • важен за растежа
  • участва в цветоусещаненето и нощното виждане
  • съдържа се в
    • мляко, яйца, черен дроб
    • червени и оранжеви плодове и зеленчуци ( провитамин А (beta- каротин) – не е токсичен. Повишения внос води до xanthodermia)
  • хиповитаминоза
    • кокоша слепота
    • лесна уморяемост
    • липса на апетит
    • изоставане в растежа
  • хипервитаминоза
    • остра – симптоми на ИКХ
    • хронична – суха кожа и лигавици, ХСМегалия, болки в крайниците и фебрилитет
Vit D
  • основен регулатор на Са – Р обмяна
    • стимулира растежа и минерализацията на костите
    • активира резорбцията на Са и Р в ГИТ и обратното всмукване на Са в дисталните тубули на бъбрека
  • Метаболизъм – основните форми на вит Д са еркокалциферол (храна) и холекалциферол (кожа). В митохондриите на хепатоцита се извършва хидроксилиране на 25то място (калцидиол), след това в проксималните бъбречни каналчета се хидроксилира на 1во място (калцитриол), който е 10х по-активен от холекалциферола. Калцидиола и калцитриола са активниту метаболити, чиито депа са черния дроб, мастната тъкан и мускулите.

Недоимъкът води до Рахит

  • Причини:
    • намален внос с храната
    • недостиг на ендогенен вит Д3
    • намалена резорбция в ГИТ
    • нарушение м междиннната обмяна
  • Рискови групи за хиповитаминоза D
    • недоносени
    • родени с IUGR
    • бързорастящите кърмачета
    • деца с малабсорбция - Целиакия; Муковисцидоза; Аномалии в жлъчните пътища
  • Предразполагащи фактори
    • прехранване с брашнени каши (Са – фитинат)
    • краве мляко (Са – казеинат)
    • прехранване с мазнини
Водноразтворими витамини
Vit С
  • синтез на колаген
  • резорбция на Fe в ГИТ
  • антиоксидант
  • устойчивост към инфекции

Хиповитаминозата води до Скорбут

  • синини при лека травма
  • повишена податливост към инфекции
  • гингиворагия
  • анемия

Хипервитаминозата води до образуване на оксалатни конкременти в бъбреците.

Vit В1
  • участие в пентозофосфатния път
  • необходим за синтеза на НК и НАД

При Хиповитаминоза се наблюдава

  • безапетитие
  • раздразнитерност
  • лесна уморяемост
  • нарушена координация на движенията

Бери-бери – при хранене предимно с ориз

  • полиневрит
  • апатия
  • СН
  • нарушение в умствените функции
Vit В2
  • КоЕ на ФАД и на ФМН, т.е. участие в окислителното фосфорилиране

Хиповитаминоза

  • рагади в ъглите на устата
  • глосит
  • дерматит
Vit РР (Ниацин)
  • КоЕ на дехидрогеназите НАД и НАДФ
  • може да се синтезира в организма от триптофан
  • източници: месо, риба, зърнени храни

Хиповитаминоза

  • подобна на В1 и В2
  • Pelagra – тежка форма  (при хранене с царевични каши) – Дерматит, Диария, Деменция (трите Д-та)
Vit В6
  • обмяна на АК и ВХ
  • необходим за изграждане на миелиновата обвивка на аксона
  • синтез на серотонин и норадреналин
  • източници: месо, зърнени храни, жълтък, зеленчуци
Фолиева к-на
  • синтез на АК и ДНК
  • източници: зелени листни зеленчуци, зърнени храни, черен дроб

Дефицитът води до Мегалобластна анемия

Vit В12
  • транспорт на фолат
  • изграждане на иелиновата обвивка на аксона
  • източници са само храни от животински произход – месо, мляко, яйца

Дефицитът води до Мегалобластна анемия

Съдържание на Витамини в млякото

Кърма – по-богата на Vit A, D, E, PP, C

Краве мляко – по-богато на Vit B група

Минерални вещества

МакроЕ – дневните нужди са от порядъка на няколко g -  I, P, Mg, Na, K, Cl

МикроЕ – дневните нужди са от порядъка на няколко mg и по-малко -  Fe, I, Zn, Cr, Se, F, Mn, Ni, Co, Mo


Хранене на кърмачето

Храненнето на кърмачето бива

  • Естествено
  • Изкуствено
  • Смесено

Естествено хранене

До 6м майчината кърма е изключително важна, защото:

  • не се наблюдава затлъстяване или наднормено тегло
  • рискът от алергии е по-малък
  • по-рядка е инфекциозната заболеваемост (млякото съдържа SIgА, лизозим, Лактоферин, Пероксидаза
  • стимулира се развитието на bacterium bifidum
  • в по-късна възраст кърмените деца за по-здрави – по-рядко развиват ЗД, ЮХА, Затлъстяване, СС Заболявания
  • не се натоворват излишно бъбреците – кърмата има по-малко Б и минеларални вещества
  • резирбцията на М от кърмата е по-добра
  • емоционална връзка между майката и кърмачето
  • млякото е затоплено до необходимата температура и е стерилно

Противопоказания за естествено хранене

  • някои ВГО
  • тежки остри инфекциозни заболяванияна майката
  • хронични заболявания на майката
  • липса на гълтателен рефлекс (ЧМТ във връзка с раждането,RDS)

Физиология на лактацията

  • добра лактация може да се поддържа само чрез пълно изпразване на гърдата след всяко сукане
  • Хормони: Пролактин ( лактогенен ефект) и Окситоцин

Коластреното мляко

  • е в малко количестно, но е силно концентрирано
  • съдържа 4-5х повече Б, по-малко М, липаза

Отделянето на мляко започва 2-5 ден след раждането. Ккъм края на 1с от раждането кърмата се увеличава и достига до 1/5 – 1/6 от теглото на бебето. Ннай-сигурният белег, че кърмата е достатъчно е наддаването на тегло, 5-6х дневно пелените трябва да са мокри.
Ако кърмата е малко детето е неспокойно, пуска зърното и плаче, пелените са сухи, изплажненията оскъдни, бебето не наддава добре на тегло. За оценка количеството на кърмата може да се напреви т.нар. пробно кърмене.Провежда се в домашна обстановка.Бебето се тегли преди и след кърмене.
Опита се прави няколко пъти за да се прецини дали има нужда от дохранване.

Хранене на кърмачката

  • Вх – предимно полизахариди – хряб, ориз, паста
  • ПНМК – риба, кълнове
  • Б – сирене, мляко, месо, риба
  • плодове и зеленчуци
  • течности

Хранителен режим – основни принципи при хранене на кърмачето

  • колкото по-малко е детето, толкова по-често и на по-малки порции тръбва да се храни
  • интервалът мужду храненията да съответства на времето необходимо за евакуиране на стомашното съдържимо – за кърма – 2ч
  • необходима е и нощна пауза от 6ч

1м  – 7х през 2ч

2 – 4м – 6х през 3ч

5-10м – 5х през 3ч

10-12м – 4(5)х през 4ч

Родените с ниско деца се хранят по-често (имат по-големи нужди) – 8-10х през 2ч.

Количеството мляко да е както следва

  • 1м – 1/5 от теглото
  • 2-4м – 1/6
  • 5-6м -  1/7
  • след 6м  – 1/8 – количеството да е мах 1000 мл

Захранване – принципи

Новата храна се въвежда на възрастта, на която е предвидено това да стане. Прекалено ранното (преди 3м) или късното (след 5-6м) крие негативни посредици.
Независимо на какъв вид хранене детето, ако не бъде захранено до 5-6 м.в. ще има дефицит на Е, децата трудно свикват с новите храни, след 5м.в. депата от Fe се изчерпват,

Не се въвежда нова храна когато детето е болно.

Без насилие – изчаква се 7-10 дни и се въвежда новата храна.

Не се въвеждат две храни едновременно – след като се въведе една храна, нова храна се дава поне след 1с.

Новата храна се въвежда постепенно -  започва се с 6-7 лъжички, докато не се достигне количеството, което замести едно млечно хранене.

По правило най-добре се възприема кашата, а сравнително по-трудно зеленчуковото пюре.

Когато детено е на естествено хранене, могат да се захранят с 2с по-късно, с цел да се запази максимално дълго 6 кратното кърмене.

Целта е до 10-12м.в.  детето да свикне с различните видове храни и в зависимост от ФР, здравословното състояние и броя зъби (4 отгоре и 4 отдолу) да премине на преходна храна. Това е храна, която прилича на храната на възрастните, но по консистенция прилича на храната на кърмачето.

Ред на въвежданена храните

4м – зеленчуково пюре – замества обедното кърмене

След 2с – млечно-плодов кисел / каша

6м – към зеленчуковото пюре се привавя месо

7м – сутрин попара със сирене

8м – преди пюрето на обяд се дава супа / бульон – 30-50 мл

Захранване на дете с алергия към б-ка на кравето мляко

В същите срокове.

NB!!! Изключват се мляко и млечни продукти от всички видове животни, не се дават и бобови храни, яйца, цитрусови плодове, банани, риба.

Смесено хранене

При хипогалактия. До 6м детето се дохранва с адаптирано мляко, т.е. млякото се дава след кърмене.

Изкуствено хранене

При агалактия се дава адаптироно краве мляко. Адаптираното краве мляко максимално се доближава до майчината кърма.

Количеството мляко се дозира както следва

  • пред цифрата на месеците се слага 1, а отзад 0 – т.е. на 3м – 130 мл за едно хранене
  • на 2м – 800 мл /24ч
    • за всяка седмица под 2м минус 50мл
    • за всеки месец след 2м плюс 50 мл
  • количеството мляко е равномерно разпределено през време на храненията


Хранене в РДВ – 1-3г

Храносмилателната и отделителната система и обмяната на веществата са вече добре развити.

Храненето е 4х през 4ч

  • осигурява се пълното изпразване на стомаха, което е важна предпоставка за добро храносмилане и добър апетит
  • храната да е разпределена равномерно по състав  и по-обем
  • след 1г и 6м – детето има кътни зъби – преминава се на обща храна.
  • Мляко – първо са дава киселото мляко, прясното мляко са дава натурално.

Състояния на недоимъчно хранене

Белтъчно- енергийно недохранване (БЕН)

БЕН включва  хронични недоимъчни състояния, които настъпват при продължителен намален внос на Б и Е или вторично – при състояния, к` нарушават тяхното усвояване.

Рискови групи деца са:
  • малцинствени групи
  • хронично болни деца
  • по-честа в развиващите се страни
Етиология
  • Първичен – намален внос на Б или прехранване с Вх храни
  • Вторичен – намален апетит, лошо смилане, нарушена резорбция и усвояване
    • Остри и Хронични инфекции
    • Сд на малабсорбцията – при непоносимост към б-ка на кравето мляко, хронични чревни инфекции
    • Социална депривация
Клиника

Основното е намаление на подкожната мастна тъкан и изоставане в развитието (ФР и НПР)

Іва степен

  • теглото е с 10-20% под нормата за ръста, който е в нормата за възрастта
  • общото състояние е запазено

ІІра степен

  • подкожната мастна тъкан по тялото изчезва и намалява по крайчиците
  • кожата е бледа и с намален тургор
  • теглото е с 20-40% под нормата за ръста, който също изостава
  • децата са неспокойни
  • апетита е намален
  • често боледуват

ІІІта степен – Атрофия ; Маразъм

  • цялата подкожна мастна тъкан по тялото изчезча, включително и по бузите (възглавнички на Bishatt)
  • теглото е с над 40% под нормата
  • кожата – суха, набръчкана, сивкава и с намален тургор
  • крайниците – студени и ливидни
  • мускулният тонус е силно намален
  • корема – балониран
  • брадикардия
  • мек пулс
  • олигурия
Лечение

ХДР – захранване с минимално количество храна, която постепенно се увеличава, добавят се ензими, витамини, минерали

При вторичния БЕН – епиологично лечение

Прогноза

При ІІ и ІІІ ст – Несигурна! както за оздравяването, така и за живота, поради високата податливост към инфекции (ДС и ХС), протичащи тежко и протрахирано.

 

Kwashiorkor

Най-честата форма на БЕН в развиващите се страни. Дължи се на предимно Вх хранене – царевица, ориз, маниока (Sugar baby).

Среща се в развиващите се страни при деца от 1 до 5 г.в.

Клиника
  • забавяне на растежа
  • генералицирани хипопротеинемични отоци
  • ХМегалия
  • промени по кожата – Рагади; Зони с депигментация; Мехури (като от изгаряне)
  • косите – нежни, чупливи, депигментирани – кафяво-жълтеникави
  • децата са апатични, враждебни и отчуждени
  • безапетитие
  • диарии
  • инфекции

 

Share this