Хранене при бременност и кърмене

Categories: Хигиена
Published on: 14.03.2012

Бременност

  • Повишени потребности от енергия и хранителни вещества
    • 1-3 мес
      +70-100 ккал/ден
    • 3-6 мес +250 ккал/ден
    • 6-9 месец+500ккал/ден
  • без много мазнини и захар
  • нормално покачване на теглото 10-12.5кг
    • ниско тегло по време на бременност – недоносени, инфекции, спонтанни аборти, анемии
    • прекомерно покачване на теглото -  хипертония, ССЗ, гестационен диабет
  • 17-56 ден – развиващият се плод се влияе най-много от храната на майката
  • да не консумират сурови и недопечени меса, птичи продукти, яйца, риба,
  • повишено потребности от белтъци, витамини, Ca, P,мазнини, въглехидрати
  • рискови фактори – тютюн, алкохол, наркотици, поведенчески разстойства
  • вода 2-3 литра
  • достатъчно фибри

Кърмене

  • Адекватен енергиен внос
  • +500-600ккал/ден
  • повишени потребности от белтъци, витамини, биоелементи
  • диета да е добре балансирана
  • поне 2 литра  вода на ден
  • без кафе и алкохол, пикантни храни и подправки, лекарства, пушене

 

Share this